Με πρόταση του τομέα περιβάλλοντος της Ο.Ε. του Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», οι έξι Δήμοι της διαδρομής του Μαραθωνίου και Θεσμικοί Υποστηρικτές της, θα προβούν σε καθαρισμό των δρόμων και των παρυφών των δρόμων (Μαραθώνιος, 10.000μ., 5.000μ.), γεγονός πολύ σημαντικό για το αγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης, την αισθητική εικόνα των περιοχών και για την υγεία του κοινωνικού συνόλου.

Επιπλέον θα διεξαχθεί ανακύκλωση όλων των υλικών, που θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της διοργάνωσης (80.000 πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια και άλλα είδη).

Παράλληλα, με την παρούσα εξέλιξη του προγράμματος, οι Δήμοι από τους οποίους διέρχεται η Μαραθώνια διαδρομή θα πραγματοποιούν αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις τοπικού χαρακτήρα, στα πλαίσια της διοργάνωσης.

Παράλληλα με την Τελετή της Αφής της Αλεξανδρείου Φλόγας του Μαραθωνίου στην Πέλλα και της Λαμπαδηδρομίας Πέλλα – Θεσσαλονίκη, θα διεξαχθεί Πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα μεταδώσει μήνυμα ειρήνης, συμφιλίωσης, διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των λαών. Το πρόγραμμα θα υποστηριχθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ITTF), μεταφέροντας τα μηνύματα σε όλο τον πλανήτη και μέσω της ITTF Foundation.