Δια της παρούσης έκθεσης σας ενημερώνουμε σχετικά με τη διοργάνωση του 8ου Διεθνούς Μαραθωνίου δρόμου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» Πέλλα – Θεσσαλονίκη και των παράλληλων δρόμων 10χλμ., 5 χλμ.,  1.000μ. Κοινωνικής Προσφοράς και 1000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων, που διεξήχθησαν την Κυριακή 21 Απριλίου 2013.

Επίσης για το πρόγραμμα των πολιτιστικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών εκδηλώσεων, οι οποίες διεξήχθησαν παράλληλα με το αγωνιστικό πρόγραμμα.

Α. Πανελλαδική Παρουσίαση 8ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013 , ώρα 18:00 , Θεσσαλονίκη – Ολυμπιακό Μουσείο. Στα πλαίσια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε αναλυτικά τόσο το αγωνιστικό πρόγραμμα , όσο και το πρόγραμμα των παράλληλων πολιτιστικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών εκδηλώσεων της διοργάνωσης.

Παράλληλα παρουσιάστηκαν οι πενήντα επτά συνεργαζόμενοι φορείς – θεσμικοί υποστηρικτές της, καθώς επίσης και το πρόγραμμα της Αφής της Φλόγας του Μαραθωνίου, όπως και της Λαμπαδηδρομίας Πέλλα – Θεσσαλονίκη. Παρουσιάστηκε επίσης η 1η Έκθεση του Μαραθωνίου (Marathon Expo), όπως και οι Χορηγοί της διοργάνωσης.

Τέλος τιμήθηκαν ξεχωριστές προσωπικότητες του δρομικού κινήματος και του εθελοντισμού, η παρουσία των οποίων τιμά και κοσμεί τον Διεθνή Μαραθωνίου « ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ».

 

Β. Αγωνιστικό Πρόγραμμα

1. Αριθμός Δρομέων :

Σύνολο

Μαραθώνιος

10.000μ.

5.000μ.

1.000μ

Κοινωνικής Προσφοράς

1.000μ. Μαθ. Δημοτ. Σχολείων

Εγγεγραμμένοι

12.332

1.617

2.515

4.455

2.045

1.700

Συμμετέχοντες

11.509

1.347

2.262

4.155

2.045

1.700

Ο αριθμός των συμμετεχόντων στον 7ο Μαραθώνιο που έγινε πέρυσι στη 1 Απριλίου 2012, ανέρχονταν σε  5.870 δρομείς. Η αύξηση των συμμετεχόντων στον 8ο Διεθνή Μαραθώνιο ανήλθε στο ποσοστό του 96%.

 

2. Αριθμός Χωρών Προέλευσης Αθλητών: Σαράντα πέντε (45)

 

3. Αποτελέσματα Αγώνων (νικητές – τριες)

Μαραθώνιος Ανδρών: 1. Metaferia Teklu Geto (Αιθιοπία) 2:19:29

2.  Tefera Debas Abate   (Αιθιοπία) 2:20:20

3. Παπαδημητρίου Αντώνης (ΑΣ ΑΡΗΣ)  2:27:10

Μαραθώνιος Γυναικών: 1.  Γαζέα Μαγδαληνή (ΑΓΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ) 2:41:26

2. Luca Maria Magdalena (Ρουμανία) 2:48:46

3. Konstantos Elena (Ιταλία)  2:56:33

10.000Μ. Ανδρών: 1.  Παρμάκης Μιχαήλ  (ΑΟ ΤΡΙΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔ) 31:27

2.  Καραβίδας Γεωργιος  ( Α.Ε.Κ)   31:45

3.  Πουλιόπουλος Βασίλειος ( ΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ) 31:47

10.000Μ. Γυναικών: 1.  Ρήγα Σοφία  (ΓΣ  ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ) 37:22

2. Πατούρα Ευφροσύνη ( Wind Running Team)  44:03

3. Λιούτα Λαμπρινή (Αthletes for animal rights)  44:21

5.000Μ. Ανδρών: 1.   Αποστολίδης Παύλος (ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ) 15:20

2.  Ταράτσας Λάμπρος  ( ΑΠΟ Επιδαύρου) 15:27

3.  Νύχτας Κωνσταντίνος ( Athleta Running Team) 16:54

5.000Μ. Γυναικών: 1.  Σταμούλη Γεωργία  (ΓΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ) 18:02

2.  Πασπάτη Δανάη ( ΓΑΣ ΙΛΙΣΣΟΣ)  18:33

3. Bourtzakis Vasiliki (Ελβετία)    19:17

Αναλυτικά τα επίσημα αποτελέσματα των αγώνων υπάρχουν στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.atgm.gr & www.alexanderthegreatmarathon.org

3α. Μαραθώνιος: Αφετηρία η Πέλλα (άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου), η αρχαία πρωτεύουσα της Μακεδονίας και τερματισμός η Θεσσαλονίκη (Λευκός Πύργος), η σύγχρονη πρωτεύουσά της.

Άρτια η οργάνωση της διαδρομής (αφετηρία – σταθμοί διαδρομής – τερματισμός). Εκκίνηση, διαδρομή, τερματισμός, απονομές, ιατρικές υπηρεσίες, υπηρεσίες φυσιοθεραπευτικές, χειρομάλαξης, υπηρεσίες εξυπηρέτησης δρομέων και συνοδών, εφοδιασμός αγωνιζομένων, εξέδρα δράσεων και γενικά οργάνωση χώρου τερματισμού υψηλού επιπέδου. Ιδιαίτερα πετυχημένη η όδευση των δρομέων μετά τον τερματισμό τους, ευθεία προς το Βασιλικό Θέατρο, για την παραλαβή των αναμνηστικών, του ιματισμού και της τροφοδοσίας τους, προς αποφυγή συνωστισμού, λόγω μεγάλης συμμετοχής. Πολύ κολακευτικά και τα σχόλια από τα ΜΜΕ, ιστοσελίδες, συλλόγους δρομέων και μεμονωμένων αθλητών και θεατών.

3β. 10.000μ.: Αφετηρία το Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων και τερματισμός αυτός του μεγάλου Μαραθωνίου, η πλατεία του Λευκού Πύργου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Διαδρομή πιστοποιημένη από επίσημη μέτρηση της IAAF, χρονομετρημένη ηλεκτρονικά, με υψηλό επίπεδο συμμετεχόντων, αλλά και με μεγάλη συμμετοχή δρομέων Υγείας.

3γ. 5.000μ.: Αφετηρία η κεντρική πλατεία Αμπελοκήπων (πλατεία Επταλόφου) και ίδιος τερματισμός με τους άλλους δύο δρόμους. Μετρημένη, πιστοποιημένη διαδρομή και με ηλεκτρονική χρονομέτρηση και εδώ. Εναλλακτική επιλογή δρομέων που θέλουν να τιμήσουν με τη συμμετοχή τους τη διοργάνωση και ότι αυτή πρεσβεύει.

3δ.  1000μ. Κοινωνικής Προσφοράς: Αφετηρία από την Πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης και τερματισμός στην πλατεία του Λευκού Πύργου. Ο εν λόγω αγώνας θεσπίστηκε στα πλαίσια της φιλοσοφίας της διοργάνωσης, σχετικά με την παράλληλη μετάδοση αθλητικών, πολιτιστικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών μηνυμάτων. Συμμετέχουν δρομείς που αδυνατούν να συμμετάσχουν σε κάποιον άλλο Δρόμο του αγωνιστικού προγράμματος και παράλληλα ενισχύουν οικονομικά ένα από τα ιδρύματα που υποστηρίζουν και υποστηρίζονται από τη διοργάνωση.

3ε. 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων: Αφετηρία από την Πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης και τερματισμός στην πλατεία του Λευκού Πύργου. Οι νεαροί αθλητές μας μεταφέρουν το μήνυμα με τον αγώνα τους, αλλά και γραμμένο στα μπλουζάκια τους, ότι ο «αγώνας για το περιβάλλον είναι μαραθώνιος» και επιβάλλουν σε εμάς τους μεγαλύτερους, την υποχρέωση να προστατέψουμε το περιβάλλον. Στον τερματισμό τα παιδιά παρέλαβαν το λουλουδάκι τους, το οποίο φύτεψαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο κοντά στον χώρο του τερματισμού, υπό την καθοδήγηση της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης .

 

4. Χρονομέτρηση Αγώνα: Η διοργάνωση για τις ανάγκες της χρησιμοποιεί τον Σύνδεσμο Επίσημων Κριτών Στίβου Θεσσαλονίκης (Σ.Ε.Κ.Σ.Θ) και για την ηλεκτρονική χρονομέτρηση και έκδοση των επίσημων αποτελεσμάτων, την εταιρία «MY LAP», μία εκ των κορυφαίων του είδους.

 

5. Πιστοποίηση Διαδρομής: Η διοργάνωση είναι επίσημο μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαραθωνίων και Δρόμων επί δημοσίας οδού (AIMS) . Ως εκ τούτου οι τρεις δρόμοι της (Μαραθώνιος , 10χλμ  και 5χλμ ) διαθέτουν επίσημη πιστοποίηση μέτρησης IAAF.

 

6. Εθελοντισμός: Συμμετείχαν συνολικά 950 εθελοντές, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από τους υπεύθυνους των τομέων που δημιουργήθηκαν από την Τεχνική Επιτροπή της διοργάνωσης.

 

7. Εθελοντικές Ομάδες: Συνεργάστηκαν με την Ο.Ε. της διοργάνωσης οι παρακάτω: Έλληνες Διασώστες, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Σύλλογος Εθελοντών Διασωστών, Πυροσβεστών Κουφαλίων, Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Δήμου Θεσσαλονίκης, Διασωστική Ομάδα  Αγίου Παύλου, Ομάδα Εθελοντών Διασωστών Χαλκηδόνας,  Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Βορείου Ελλάδος, Ραδιολέσχη Έδεσσας, Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Πιερίας, Ραδιοερασιτεχνική Λέσχη Μακεδονίας, Πρότυπη Ραδιοερασιτεχνική, Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, Οργανισμός Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, Μοτοσυκλετιστικές Λέσχες Θες/νικης ( West Side Salonica, HAYABUSA Club, ΟΜΑΣΚ, Χαλάστρας, Africa Twin, ΜΟΛΛ, HARLEY, CHOPPER, TDM, FAZER, MACEDONIAN WARRIORS HELLAS, ΜΟΘ), Τομέας Εθελοντισμού διοργάνωσης.

 

8. Συνεργαζόμενοι Φορείς – Θεσμικοί Υποστηρικτές: Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ( Ε.Ο.Ε), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), της Ομοσπονδίας Διεθνών Μαραθωνίων Δρόμων και Δρόμων Μεγάλων Αποστάσεων (AIMS) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού Σ.Ε.Γ.Α.Σ.

Θεσμικοί Φορείς Υποστήριξης: Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, Υπουργείο Τουρισμού – Ε.Ο.Τ., Υπουργείο Υγείας, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Υπουργείο Εξωτερικών, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμος Θεσσαλονίκης, Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δήμος Πέλλας, Δήμος Χαλκηδόνας, Δήμος Δέλτα, Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου,Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Γ’ Σ.Σ./NDC-GR,Γενική Αστυνομική Δ/νση Θεσσαλονίκης, Δ/νση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Αστυνομική Δ/νση Πέλλας, Δ/νση Τροχαίας Πέλλας, Περιφερειακή Δ/νση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας

Η διοργάνωση υποστηρίζεται από τους Φορείς: Ε.Α.Σ  Σ.Ε.Γ.Α.Σ Θεσ/νίκης, Ε.Α.Σ  Σ.Ε.Γ.Α.Σ Πέλλας-Κιλκίς, Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο, Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο Α.Π.Θ., Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Ν. Θεσσαλονίκης, ΕΚΑΒ,Ο.Α.Σ.Θ, Σ.Α.Σ.Θ, ΚΤΕΛ Θεσ/νίκης.

 

9. Τηλεοπτική Κάλυψη: Η διοργάνωση καλύφθηκε ζωντανά από την TV100 με εξάωρο πρόγραμμα,  που συγχρόνως μεταδίδονταν και από το συνδρομητικό κανάλι ΟΤΕ ΤV. Eπίσης καλύφθηκε ζωντανά από το TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Δυστυχώς δεν μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΤ3 λόγω απεργίας των εργαζομένων.

 

Β. Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

β1. Το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μουσείο Μαραθωνίου δρόμου, στα πλαίσια του 8ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», διοργάνωσε την έκθεση: «ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ – ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΑ». Τα εγκαίνια της  διεξήχθησαν κατά την εκδήλωση της πανελλαδικής παρουσίασης του προγράμματος της διοργάνωσης, την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013.

Η έκθεση διήρκεσε ως την Κυριακή 21 Απριλίου, ημέρα διεξαγωγής του αγωνιστικού προγράμματος.

β2. Έκθεση φωτογραφίας Βαλκανικών αγώνων Μαραθωνίου δρόμου με τον τίτλο: «1929 – 2013, ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ. ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΜΑΡΑΘΟΝΟΔΡΟΜΩΝ». Αίθουσα «Αλέξανδρος» (πλατεία Λευκού Πύργου), σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κατά το διάστημα: Παρασκευή 19.4.2013 και Σάββατο 20.4.2013.

β3. Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε  ξενάγηση στη πόλη, για τα στελέχη και τους  επίτιμους προσκεκλημένους της διοργάνωσης.

β4. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Ο.Ε. της διοργάνωσης, διοργάνωσε  Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Δρόμοι Υγείας. Προϋποθέσεις για τη σωστή προετοιμασία των αθλητών». Αίθουσα «Αλέξανδρος» (πλατεία Λευκού Πύργου). Σάββατο 20 Απριλίου, ώρα 15:00 – 17:00.

β5. Παράλληλα, στα πλαίσια της διοργάνωσης, οι Δήμοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Πέλλας και Χαλκηδόνας, πραγματοποίησαν πολιτιστικές, κοινωνικές και αθλητικές εκδηλώσεις τοπικού χαρακτήρα.

 

Γ. Περιβαλλοντική ευαισθησία

γ1. Ο τομέας περιβάλλοντος της Ο.Ε. της διοργάνωσης,  διένειμε λουλούδια, στους νεαρούς δρομείς, που συμμετείχαν στον αγώνα των 1.000μ μαθητών Δημ. Σχολείων. Στη συνέχεια υπό την καθοδήγηση της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε η φύτευση τους  σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο σε πάρκο, πλησίον του Δημαρχείου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι πολίτες του αύριο, έλαβαν το μήνυμα της περιβαλλοντικής αγάπης και ευαισθησίας, το οποίο και μετέφεραν τυπωμένο στα μπλουζάκια τους: «Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ» κατά την διάρκεια του αγώνα τους. Παράλληλα, οι νεαροί αθλητές ανακοίνωσαν την έναρξη της προετοιμασίας του ετησίου «Green Party», που θα διεξαχθεί κατά την Παγκόσμια ημέρα του Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου 2013.

γ2. Ο τομέας περιβάλλοντος της Ο.Ε. του 8ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»,  σε συνεργασία με χορηγό εταιρεία, επίσημο υποστηρικτή της διοργάνωσης και τις Αντιδημαρχίες Καθαριότητας των Δήμων των διαδρομών, , προέβη σε καθαρισμό των δρόμων (Μαραθώνιος, 10.000μ., 5.000μ.), γεγονός πολύ σημαντικό για το αγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης, την αισθητική εικόνα των περιοχών και για την υγεία του κοινωνικού συνόλου.

γ3. Παράλληλα σε συνεργασία με την ίδια εταιρεία, αλλά και Δήμων – Θεσμικών Υποστηρικτών, διεξήχθη ανακύκλωση όλων των υλικών, που χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της διοργάνωσης (60.000 πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια και άλλα είδη).

 

Δ. Κοινωνική Ευθύνη

δ1. Η διοργάνωση υποστηρίζει και υποστηρίζεται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Ανάπηρων Παίδων ΕΛΕΠΑΠ και προβάλει το αξιοθαύμαστο έργο της. Φετινός στόχος της συνεργασίας, η ενίσχυση του θεσμού «ΔΩΡΕΑ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ», που υποστηρίζει παιδιά με αναπηρίες που προέρχονται από οικονομικά αδύνατες οικογένειες, καλύπτοντας το ετήσιο κόστος του θεραπευτικού τους προγράμματος.

δ2. Το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο ΔΕΣΜΟΣ συμπορεύεται με τον 8ο Διεθνή Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»,  για την προώθηση του αθλητικού πνεύματος και της κοινωνικής προσφοράς. Παράλληλα, στα πλαίσια της διοργάνωσης, ο ΔΕΣΜΟΣ οργάνωσε την 1η Μαραθώνια Συλλογή Αγαθών (βρεφικές πάνες, βρεφικές κρέμες και γάλα σκόνη), τα οποία στη συνέχεια προσφέρθηκαν σε ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.

δ3. Η διοργάνωση υποστηρίζει και υποστηρίζεται από τα Παιδικά χωριά SOS, ενισχύοντας οικονομικά το κοινωνικό έργο που επιτελείται στο παιδικό χωριό SOS Πλαγιαρίου Θεσσαλονίκης.

δ4. Η διοργάνωση υποστηρίζει και υποστηρίζεται από την Α21 Campaign. Προβάλλει το έργο της σχετικά με τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων (trafficking) στον 21ο αιώνα και παράλληλα το ενισχύει οικονομικά.

δ5. Η διοργάνωση υποστηρίζει και υποστηρίζεται από τον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος, ενισχύοντας οικονομικά τη δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας του Συλλόγου.

δ6. Στα πλαίσια της διοργάνωσης, η WIND, Επίσημος χορηγός της, πραγματοποίησε δωρεά προς το Ορφανοτροφείο θηλέων «Μέλισσα».

 

Ε.  Αφή Φλόγας Μαραθωνίου-Λαμπαδηδρομία Πέλλα-Θεσσαλονίκη

Στα πλαίσια της διοργάνωσης και σε συνεργασία με τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ, την Ο.Ε. του Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, τον Δήμο Μαραθώνα και το Μουσείο Μαραθωνίου δρόμου, διεξήχθη η Τελετή της Αφής της Φλόγας του Μαραθωνίου, στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, το Σάββατο 20 Απριλίου 2013, ώρα 11:30. Κατόπιν  τελέστηκε Λαμπαδηδρομία της Φλόγας επί της διαδρομής του Μαραθωνίου. Η πορεία της διήλθε από την αφετηρία του μαραθωνίου, το άγαλμα του Μεγ. Αλεξάνδρου της Πέλλας, τη Χαλκηδόνα, το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων, τον Αγ. Αθανάσιο και Νέα Μεσήμβρια, το Δημ. Στάδιο Αμπελοκήπων (άγαλμα δρομέα – αφετηρία 10.000μ.), την πλατεία Επταλόφου (αφετηρία 5.000μ.) και  κατέληξε στον Λευκό Πύργο Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκε τελετή Αφής της Φλόγας, το απόγευμα του Σαββάτου 20 Απριλίου, ώρα 17:30.  Η Φλόγα παρέμεινε αναμμένη καθ’ όλη τη διάρκεια του αγωνιστικού προγράμματος (Κυριακή 21 Απριλίου), ζεσταίνοντας τις καρδιές αθλητών κι θεατών, έως τον τερματισμό και του τελευταίου συμμετέχοντα δρομέα. Κατόπιν επέστρεψε στην έδρα της, τον ιστορικό Μαραθώνα.

 

ΣΤ. Μarathon Expo

Το 2013 σηματοδοτεί την αφετηρία για την έναρξη της 1ης ΕΚΘΕΣΗΣ του Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», ενός πλήρους διαδραστικού γεγονότος, με φόντο το Θερμαϊκό, στην Πλατεία Λευκού Πύργου, μέσα την καρδιά των γεγονότων. Παρασκευή 19 και Σάββατο 20 Απριλίου, στο χώρο της υποδοχής των αθλητών (Registration), αλλά και του τερματισμού τους, την Κυριακή 21 Απριλίου. Η διοργάνωση παράλληλα με τον αθλητικό , πολιτιστικό, κοινωνικό , περιβαλλοντικό , ιστορικό και τουριστικό χαρακτήρα της και με βασική της φιλοσοφία το κοινό καλό, αποφάσισε την δημιουργία της Έκθεσης του Μαραθωνίου, με στόχο την τόνωση της οικονομίας αλλά και της τουριστικής δραστηριότητας της πόλης μας.

 

Ζ. Xορηγοί διοργάνωσης

Βασικός συντελεστής στην κατά γενική ομολογία επιτυχία της διοργάνωσης , ήταν η υποστήριξη της από τους παρακάτω χορηγούς:

Επίσημοι χορηγοί: WIND, ΟΠΑΠ Α.Ε., SPORT 2000, UNDERARMOUR

Επίσημοι Υποστηρικτές: LUCOZADE, ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε, DHL EXPRESS , ISS

Επίσημοι Προμηθευτές: PEUGEOT ΑΔΑΜΙΔΗΣ , HONEYBEE Audiovisual, DOLE, GU gel, Perfomance Store, Φυτώρια Βασιλειάδη

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΔΕΠΘΕ (TV 100, FM100), TV Μακεδονία, ΕΡΤ3,  Αποκλειστικός ραδιοφωνικός αθλητικός χορηγός : Μetropolis Radio 95.5 , Αποκλειστικός ραδιοφωνικός υποστηρικτής : Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5, Επίσημο Αθλητικό site: SPORT24 , Αθλητική ιστοσελίδα  “Running News”, Αθλητική ιστοσελίδα  “ stivoZ.gr” ,Zoo Radio 90.8, RSO 91.7 , ola 91.4 , 105.5 ROCK,  Αποκλειστικός χορηγός αθλητικού Τύπου: Metrosport, Free Press Εφημερίδες Θεσσαλονίκης, Περιοδικό “RUNNER Magazine”, Περιοδικό “ Athletics”, Οικονομικό – Πολιτικό – Αθλητικό portal VORIA, Ιστοσελίδα Thessaloniki city guide, Ιστοσελίδα fitness pulse, Ιστοσελίδες Θεσμικών Φορέων – Υποστηρικτών, ΜΜΕ Δήμων διαδρομής Μαραθωνίου (Πέλλα- Θεσσαλονίκη)

 

Z. Επόμενη διοργάνωση

Ο 9ος Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» θα διεξαχθεί την Κυριακή 6 Απριλίου 2014.

 

Ο Γεν. Διευθυντής της διοργάνωσης

Δρόσος Χριστόπουλος