Το «Καταφύγιο Γυναίκας» με αφορμή την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, διοργανώνει την ημερίδα με θέμα «Η Κακοποίηση των Γυναικών Σήμερα: Διαστάσεις – Πρόληψη – Αντιμετώπιση».

Η ημερίδα θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», το Σάββατο 8 Μαρτίου και ώρα 16:30. Στο περιθώριο της εκδήλωσης, θα γίνονται εγγραφές για την ομάδα δρομέων του «Καταφυγίου Γυναίκας» ενόψει του 9ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ».

Σκοπός της ημερίδας είναι η ανάδειξη του φαινομένου της κακοποίησης εναντίων των γυναικών, μέσα από μια ρεαλιστική οπτική που εστιάζει στη πραγματική εικόνα της βίας του σήμερα. Οι ομιλίες – παρουσιάσεις έχουν ως επίκεντρο το τι συμβαίνει στη πράξη, καλύπτοντας ένα μεγάλο φάσμα τομέων που σχετίζονται με τη βία. Η ημερίδα είναι βασισμένη κυρίως σε εμπειρικά δεδομένα Φορέων, που εμπλέκονται με το δίκτυο της αναγνώρισης, υποδοχής, εξυπηρέτησης και υποστήριξης γυναικών, θυμάτων βίας.

Επιπλέον, θα προβληθούν οι ψυχοκοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις του φαινομένου της κακοποίησης κατά των γυναικών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται το ενδοοικογενειακό πλαίσιο και οι συνέπειες στα παιδιά.

Ταυτόχρονα, θα παρουσιαστούν από ειδικούς θέματα που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα και τρόπους αντιμετώπισης της βίας. Σημαντικό στόχο της ημερίδας αποτελεί η ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου που θα μπορούσε να συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην πρόληψη και καταπολέμηση του εν λόγω φαινομένου.

Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν οι:
Σοφία Αζαριάδου, Δικηγόρος «Καταφυγίου Γυναίκας»
Στέλλα Καραπά, Ψυχολόγος «Καταφυγίου Γυναίκας»
Καλλιόπη Κοτσιάνη, Κοινωνική Λειτουργός «Καταφυγίου Γυναίκας»
Βασιλική Μεταξιώτου, Αστυνόμος Β’ Εκπρόσωπος Γ.Α.Δ.Θ.
Φιλαρέτη Τζάλλα, Ψυχολόγος «Παιδικών χωριών SOS Ελλάδος»
Γιώργος Τοπουζίδης, Πρόεδρος «Καταφυγίου Γυναίκας»
Αικατερίνη Τσακμάκη, Κοινωνική Λειτουργός «Καταφυγίου Γυναίκας»
Συντονίστρια: Δέσποινα Δριβάκου, Ψυχολόγος – Δημοσιογράφος
Επιπλέον, θα μιλήσουν δύο γυναίκες, θύματα ενδοοικογενειακής βίας. 

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, με την υποστήριξη του «Κέντρου Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας».
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους το επιθυμούν.

Εγγραφές για τα αγωνίσματα του 9ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

Παράλληλα, στο περιθώριο της ημερίδας θα πραγματοποιείται ενημέρωση του κοινού και εγγραφές στην ομάδα δρομέων, με την οποία το «Καταφύγιο Γυναίκας» θα εκπροσωπηθεί στον 9ο Διεθνή Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» και στους Δρόμους Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. και 10.000μ., την Κυριακή 6 Απριλίου, αποτελώντας έναν από τους συνολικά 19 υποστηριζόμενους Φορείς Κοινωνικής Ευθύνης.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Μαραθωνίου θα προσφέρει το ποσό των 5 ευρώ για κάθε εγγραφή που θα πραγματοποιηθεί μέσω των 19 συνεργαζόμενων φορέων του προγράμματος κοινωνικής ευθύνης (Καταφύγιο Γυναίκας, Δεσμός, Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος, Το Χαμόγελο του Παιδιού, Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος, Λάμψη, Μέλισσα, Αμυμώνη, ΕΛΕΠΑΠ, Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου, Hope Spot, A21 Campaign, Παιδικός Αντιρευματικός Αγώνας, Άσυλο του Παιδιού, Praksis, Περπατώ, ΠΑΣΠΑ Μακεδονίας – Θράκης, Ανοιχτή Αγκαλιά, Κέντρο ΑΜΕΑ «Ο Σωτήρ»), μέχρι τη λήξη των εγγραφών στις 19 Μαρτίου.

Ο 9ος Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» διοργανώνεται από τον «Μ.Ε.Α.Σ. ΤΡΙΤΩΝ» σε συνεργασία με τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Χαλκηδόνας και όλους τους Δήμους από τους οποίους διέρχεται η διαδρομή. Τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της Ε.Ο.Ε., του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και υποστηρίζεται από την Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Θεσσαλονίκης και πλήθος θεσμικών υποστηρικτών και εθελοντικών φορέων.
Η διοργάνωση είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις που υποστηρίζονται από τον Οργανισμό «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014».