Με την πανελλαδική παρουσίαση του αγωνιστικού προγράμματος του 9ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» και των παράλληλων πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων της διοργάνωσης, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το μεγαλύτερο σε συμμετοχή αθλητικό γεγονός της χρονιάς στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε μια λαμπρή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (27/03) στο Ολυμπιακό Μουσείο, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι οι δρομείς στον αγώνα της Κυριακής 6 Απριλίου θα φτάσουν τελικά τους 14.800, συντρίβοντας κάθε ρεκόρ συμμετοχής για άλλη μια φορά! Ο παραπάνω αριθμός αφορά στο σύνολο των εγγεγραμμένων στο Μαραθώνιο, στους Δρόμους Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. και 10.000μ., καθώς και στον Αγώνα Δρόμου 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων θεσμικών φορέων και υποστηρικτών της διοργάνωσης, των υποστηριζόμενων ιδρυμάτων κοινωνικής προσφοράς, καθώς και των χορηγών του 9ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ».

Ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και πρόεδρος της Επιτίμου Οργανωτικής Επιτροπής, Θεόδωρος Καράογλου, ανέβηκε πρώτος στο βήμα και τόνισε: «Ο Μαραθώνιος ‘ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ’ έχει αποκτήσει παγκόσμια ακτινοβολία και οι διοργανωτές είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Πρόκειται για έναν αγώνα στον οποίο νικητές βγαίνουμε όλοι, επειδή μας μαθαίνει να επιμένουμε μέχρι τέλους και να πετυχαίνουμε τους στόχους που θέτουμε».

Παρών στη διοργάνωση, ως δρομέας, ετοιμάζεται να δηλώσει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος υπογράμμισε: «Κάθε χρόνο που περνά, η διοργάνωση γίνεται ακόμα καλύτερη και μεγαλύτερη. Φέτος θα επιχειρήσω να συμμετάσχω και εγώ, τρέχοντας μαζί με την ομάδα του ΠΑΣΠΑ, ώστε να αποδείξουμε έμπρακτα ότι στηρίζουμε το θεσμό».

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ανέφερε από την πλευρά του: «Ο Μαραθώνιος ‘ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ’ μας έχει εκπλήξει όλους με τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, αλλά και με τη διάθεση των διοργανωτών, που είναι στοιχείο απαραίτητο για να πετύχει μια τέτοια πρωτοβουλία. Μακάρι να δούμε και άλλες τέτοιες προσπάθειες. Ο αριθμός των δρομέων, που θα αγγίξει τις 15.000, είναι τεράστιος. Επιπλέον, αυτός ο Μαραθώνιος έχει αποκτήσει διαφορετική διάσταση, αφού περιλαμβάνει πολιτιστικά αλλά και περιβαλλοντικά θέματα, όπως τον αστικό οπωρώνα που θα δημιουργήσουμε ως Δήμος Θεσσαλονίκης μαζί με τους διοργανωτές».

Την εκδήλωση τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους ο πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, ο Δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος και ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Χαιρετισμούς απεύθυναν η ευρωβουλευτής και πρέσβειρα του Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», Ρόδη Κράτσα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο πρόεδρος του Μ.Ε.Α.Σ. «Τρίτων», Κυριάκος Στεφανίδης και ο πρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης, Τάσος Τομπούλης.
Επιπλέον, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αντιδήμαρχος Νεολαίας, Εθελοντισμού και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αρβανίτης και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Φάνης Παπάς.

Ο γενικός διευθυντής της διοργάνωσης, Δρόσος Χριστόπουλος, αναφέρθηκε στο αγωνιστικό σκέλος και στο νέο ασύλληπτο ρεκόρ συμμετοχών: «Είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε ένα μικρό θαύμα, αφού αυτά που πετύχαμε μέσα σε μόλις οκτώ χρόνια είναι εντυπωσιακά. Ξεκινήσαμε με 700 δρομείς το 2006, είχαμε έκρηξη συμμετοχών τα τελευταία χρόνια, για να εκτοξευθούμε φέτος ακόμα ψηλότερα. Οι σχεδόν 13.300 δρομείς που δήλωσαν συμμετοχή μέχρι το κλείσιμο των εγγραφών, δημιουργούν ήδη νέο ρεκόρ. Αν προσθέσουμε τις τελευταίες 1.000 εγγραφές του διημέρου 4-5 Απριλίου, καθώς και τα 1.500 παιδιά που θα πάρουν μέρος στον Αγώνα Μαθητών Δημοτικών Σχολείων, θα φτάσουμε συνολικά τους 14.800 δρομείς! Θα πρόκειται για ανθρώπους κάθε ηλικίας, που θα τρέξουν ή θα βαδίσουν, κάνοντας πράξη το σύνθημα της διοργάνωσης: Όλοι μπορούμε, όλοι συμμετέχουμε!»

Επιπλέον, ο κ. Χριστόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για τη μεγάλη σημασία που έχει ο προληπτικός έλεγχος υγείας, με αφορμή την απώλεια του Δημήτρη Μπουρνουσούζη, του δρομέα που έχασε τη ζωή του τον περασμένο Οκτώβριο κατά τη διάρκεια του 2ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης.
«Από κοινού με την οικογένεια του Δημήτρη, το Σάββατο 5 Απριλίου θα καταθέσουμε μία πλακέτα στο σημείο όπου τον χάσαμε, ώστε η απώλειά του να γίνει αφορμή για να προσέχουμε όλοι την υγεία μας. ‘Ασκώντας το σώμα, δυναμώνεις το πνεύμα, δυναμώνεις την ψυχή. Πρόσεχε τον εαυτό σου, για να προσέχεις αυτούς που αγαπάς’ είναι το μήνυμα που θα αναγράφεται στην πλακέτα», τόνισε ο γενικός διευθυντής της διοργάνωσης.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν ξεχωριστές περιπτώσεις δρομέων, οι οποίοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση: Ο 85χρονος Παναγιώτης Σαμαράς, ο μεγαλύτερος σε ηλικία αθλητής της φετινής διοργάνωσης, ο αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Γιώργος Κώστα, που έχει συμμετάσχει και τερματίσει σε 37 Μαραθωνίους δηλώνοντας ανελλιπώς παρών στον ‘ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ’, ο 64χρονος Στάθης Παπαδόπουλος, που επίσης τρέχει κάθε χρόνο από το ξεκίνημα του θεσμού, αλλά και ο 60χρονος Γιώργος Μπουντουράς, ο οποίος έχασε25 κιλά και απαλλάχθηκε από τα φάρμακα όταν ανακάλυψε το τρέξιμο, κατέθεσαν τις δικές τους, μοναδικές ιστορίες και εμπειρίες.

Τους αθλητές υψηλών επιδόσεων εκπροσώπησε η πρωταθλήτρια των μεγάλων αποστάσεων, Δήμητρα Ιορδανίδου, η οποία ανάγνωσε προσωπικές της σκέψεις για την αξία του Μαραθωνίου και την τεράστια προσπάθεια που κρύβεται πίσω από τα 42,195 χιλιόμετρα της διαδρομής.

Τη δική τους άποψη κατέθεσαν και εκπρόσωποι ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, που επίσης θα τρέξουν και θα χαρούν τον 9ο Διεθνή Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ». Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Μακεδονίας – Θράκης του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών (ΠΑΣΠΑ), Γιώργος Αυγουστίδης, ανέφερε πως «έχουμε τη χαρά να είμαστε συμμετέχοντες, υποστηρικτές αλλά και υποστηριζόμενοι σ’ αυτή τη διοργάνωση», ενώ ο Παραολυμπιονίκης και εκπρόσωπος του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων «ΠΕΡΠΑΤΩ», Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, υπογράμμισε:
«Ο τερματισμός μου, στον αντίστοιχο περσινό αγώνα, ήταν από τα δυσκολότερα πράγματα που έχω πετύχει στη ζωή μου. Ο Μαραθώνιος είναι η μοναδική αθλητική εκδήλωση, στην οποία δεν υπάρχουν διακρίσεις. Ένας πρωταθλητής μπορεί να βρεθεί στην αφετηρία δίπλα σε ΑΜΕΑ, σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και σε παιδιά, τρέχοντας όλοι την ίδια διαδρομή και τερματίζοντας όλοι στο ίδιο σημείο».

Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του Μ.Ε.Α.Σ. Τρίτων και της Οργανωτικής Επιτροπής, Γιάννης Ποδιώτης, ανέφερε και ευχαρίστησε τους θεσμικούς φορείς που στηρίζουν τη διοργάνωση, ενώ το μέλος της Ο.Ε., Γιώργος Σαμψούρης, χαρτογράφησε τη διαδρομή της Αλεξανδρείου Φλόγας, η οποία θα ανάψει φέτος για πρώτη φορά: Η αφή θα γίνει το Σάββατο 5 Απριλίου στις 11:30, στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας και στην συνέχεια θα ακολουθήσει λαμπαδηδρομία κατά μήκος ολόκληρης της διαδρομής. Η Αλεξάνδρειος Φλόγα θα φτάσει στο βωμό, στο Λευκό Πύργο, στις 17:30 το απόγευμα του Σαββάτου (05/04) και θα παραμείνει αναμμένη μέχρι να τερματίσει και ο τελευταίος από τους δρομείς που θα συμμετάσχουν στο Μαραθώνιο της επομένης.

Στις πολιτιστικές και ιστορικές προεκτάσεις του 9ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» επικεντρώθηκε και ο χαιρετισμός της προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Μαρίας-Αικατερίνης Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα: «Ο Μαραθώνιος που έχει ως σύμβολο ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα της ανθρωπότητας, τον Μέγα Αλέξανδρο, αποτελεί κάτι μεγαλύτερο από μια αθλητική διοργάνωση. Αποτελεί μια διαδρομή στην ιστορία, από την αρχαιότητα μέχρι το σήμερα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Διευθύντρια του Ολυμπιακού Μουσείου, δρ. Κυριακή Ουδατζή, μίλησε για το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων και ανακοίνωσε την σύσταση της επιτροπής Αλεξανδρείου Φιλίας και Συνεργασίας, ιδρυτικά μέλη της οποίας θα είναι η πρόεδρος του Π.Α.Σ.Γ. «Καλλιπάτειρα» Κατερίνα Παναγοπούλου, η Διευθύντρια Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δρ. Παρούλα Νάσκου-Περράκη, η κυρία Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα, καθώς και η ίδια η δρ. Ουδατζή.

«Στόχος της νεοσυσταθείσας επιτροπής Αλεξανδρείου Φιλίας και Συνεργασίας είναι να αναδειχθεί διεθνώς η ιστορική και παράλληλα αθλητική και πολιτιστική διαδρομή του Μαραθωνίου ‘ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ’. Ιδρυτικοί στόχοι είναι η διεύρυνση των διεθνών σχέσεων και συνεργασιών, με οργάνωση πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων υπερτοπικής εμβέλειας, η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, καθώς επίσης η διάδοση του μηνύματος του πολιτισμού μέσα από τον αθλητισμό, η δημιουργία διεθνούς πολιτιστικού δικτύου με άξονα τη διαδρομή του Μακεδόνα στρατηλάτη, η διεξαγωγή δράσεων κοινωνικής ευθύνης και τέλος η διάχυση των αρχών του ‘ευ αγωνίζεσθαι’», είπε χαρακτηριστικά η δρ. Ουδατζή.

Για το κομμάτι της περιβαλλοντικής ευθύνης μίλησαν το μέλος της Ο.Ε., Λιάνα Γούτα και ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, με επίκεντρο τη δημιουργία ενός αστικού οπωρώνα έξι στρεμμάτων, απέναντι από το Καυτανζόγλειο Στάδιο. Η φύτευση 100 οπωροφόρων δέντρων θα γίνει το Σάββατο 5 Απριλίου στις 11:00, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τα Φυτώρια Βασιλειάδη, από τα παιδιά που θα τρέξουν στον Αγώνα Δρόμου 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων.
«Τα παιδιά είναι οι μελλοντικοί πολίτες και μπορούν να μεταφέρουν μηνύματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας σε όλον τον περίγυρό τους, οικογενειακό, σχολικό και φιλικό», είπε η κυρία Γούτα, ενώ ο κ. Ζέρβας δήλωσε: «Τα παιδιά θα νιώσουν ότι συμμετέχουν στη δημιουργία ενός σημαντικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αλλά και ενός χώρου με εκπαιδευτική αξία, αφού τα σχολεία θα μπορούν να επισκέπτονται τον οπωρώνα και να ενημερώνονται για την καλλιέργεια των οπωροφόρων».

Ο διευθυντής μάρκετινγκ της διοργάνωσης, Γιώργος Τζέτζης, αναφέρθηκε στους επιχειρηματικούς συνεργάτες – χορηγούς του 9ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», που συνολικά φτάνουν τους 25 σε αριθμό, με προεξάρχοντες τoν Επίσημο Χορηγό και Ονομαστικό Χορηγό των 5.000μ. και 10.000μ., WIND, καθώς και τους Επίσημους Χορηγούς ΙΚΕΑ, DHL και Novasports.
Όπως επισήμανε ο κ. Τζέτζης, στους 17 επιχειρηματικούς συνεργάτες που ανανέωσαν την στήριξή τους στη διοργάνωση, αγγίζοντας σε ποσοστό το 100%, προστέθηκαν φέτος άλλοι 8 νέοι χορηγοί.
Επιπλέον, τόνισε ότι κατά το τριήμερο 4-6 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Λευκού Πύργου η «Marathon Expo», που δίνει στους χορηγούς και σε άλλες εταιρείες την ευκαιρία να προβάλουν τα προϊόντα τους.

Οι υπεύθυνοι επικοινωνίας της διοργάνωσης, Σοφία Καλλίδου και Γιάννης Χαβιανίδης, παρουσίασαν τους χορηγούς επικοινωνίας και τους φορείς κοινωνικής προσφοράς, αντίστοιχα.
Μάλιστα, οι υποστηριζόμενοι φορείς κοινωνικής προσφοράς, οι οποίοι θα τρέξουν με τις δικές τους ομάδες και θα λάβουν από την Οργανωτική Επιτροπή το ποσό των 5 ευρώ για κάθε δρομέα τους, έφτασαν φέτος τους 21 σε αριθμό (Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος, Το Χαμόγελο του Παιδιού, Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος, Λάμψη, Μέλισσα, Αμυμώνη, Δεσμός, ΕΛΕΠΑΠ, Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου, Hope Spot, A21 Campaign, Παιδικός Αντιρευματικός Αγώνας, Άσυλο του Παιδιού, Praksis, Περπατώ, Καταφύγιο Γυναίκας, ΠΑΣΠΑ Μακεδονίας – Θράκης, Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά» – παράρτημα Θεσσαλονίκης, Κέντρο ΑΜΕΑ «Ο Σωτήρ», ΜΑΖΙ, Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «ΑΡΣΙΣ»), μέγεθος υπερτριπλάσιο του αντίστοιχου περσινού.

Τέλος, ο διευθυντής εθελοντισμού του Μαραθωνίου, Κωνσταντίνος Τσιγκαράς, ευχαρίστησε από το βήμα όλες τις εθελοντικές ομάδες που βρίσκονται στο πλευρό της διοργάνωσης, καθώς βέβαια και τους μεμονωμένους εθελοντές: «Για εμάς, οι τρεις πυλώνες του εθελοντισμού είναι: συμμετέχω – ενεργοποιώ – δημιουργώ. Συνολικά, 1.200 άνθρωποι συμμετέχουν και στηρίζουν ως εθελοντές αυτό το Μαραθώνιο. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται περίπου 500 εθελοντές που δήλωσαν συμμετοχή στη διοργάνωση απευθείας μέσω της ιστοσελίδας μας, αλλά και 100 εθελοντές που μας παρέχει ο Οργανισμός ‘Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014’ για τη φύλαξη των στενών στους Δρόμους 5.000μ. και 10.000μ.».

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, το λόγο πήρε ο γηραιότερος απ’ όλους τους εθελοντές, ο γεννημένος το 1922 Φώτης Πετρίδης, που για μια ακόμη χρονιά θα αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα ενέργειας και προσφοράς: «Είμαι από τους πρώτους που θέλω να βοηθώ νύχτα – μέρα τη διοργάνωση, σε ό,τι χρειαστεί. Θέλω να συγχαρώ όλους τους αθλητές που θα πάρουν μέρος και πιστεύω ότι του χρόνου θα συμμετάσχω κι εγώ, γιατί θα αισθάνομαι νεότερος»!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ (κάντε κλικ για να τις δείτε σε πλήρες μέγεθος):
{gallery}news/9os/parousiasi_27_martiou{/gallery}