Στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 9ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», το Σάββατο 5 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί λαμπαδηδρομία και τελετή Αφής της Αλεξανδρείου Φλόγας του Μαραθωνίου, στον Αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, με ιδιαίτερο τελετουργικό και απώτερο στόχο την καλύτερη δυνατή προβολή της περιοχής.

Το τελετουργικό της εκδήλωσης:

Σάββατο 05/04
11:00: Υποδοχή κοινού / επισήμων
11:30: Αφή της Αλεξανδρείου Φλόγας του Μαραθωνίου                      
11:35: Χαιρετισμός του Δημάρχου Πέλλας, Γρηγόρη Στάμκου, Χαιρετισμός Υπευθύνου Οργανωτικής Επιτροπής, Ανταλλαγή ενθυμίων
11:40: Πολιτιστικό πρόγραμμα
11:55: Παράδοση Φλόγας στον Λαμπαδηδρόμο
12:00: Εκκίνηση Λαμπαδηδρομίας

Ο Λαμπαδηδρόμος που θα ανάψει το βωμό, είναι o Γιάννης Κουρκουρίκης, ο οποίος  είναι Πρωταθλητής Κωπηλασίας τα τελευταία 30 χρόνια με Ολυμπιακές και Παγκόσμιες διακρίσεις. Επί 19 συνεχόμενα χρόνια (1987-2006) αποτέλεσε μέλος της Εθνικής Ομάδας Κωπηλασίας κατακτώντας την 10η θέση στην Ολυμπιάδα της Ατλάντας το 1996 και την 2η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντρών στη Λουκέρνη το 2001. Έχει λάβει μέρος σε τριάντα διαδοχικά Πανελλήνια Πρωταθλήματα Κωπηλασίας κερδίζοντας 24 χρυσά μετάλλια.
Η αθλητική του καριέρα είναι εξίσου σημαντική στους αγώνες βουνού και δρόμου αντοχής. Μερικές από τις σημαντικότερες διακρίσεις του είναι η 17η θέση στο Gore-tex Transalpine-Run 274 km το 2011, η 1η θέση στο V.F.U.T. Παρανεστίου 160 km το 2013, η 2η θέση στο Olympus Mythical Trail 100 km το 2012 και η 10η θέση στον Olympus Marathon 44 km το 2013. Η καλύτερη προσωπική επίδοσή του στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας είναι 02:56:11.

O Γιάννης Ανδρόνογλου με μαθητές του από το Αλεξάνδρειο Δημοτικό Ωδείο θα εκπροσωπήσει τον Δήμο Πέλλας στο πολιτιστικό πρόγραμμα της Αφής της Φλόγας. Ο Γιάννης Ανδρόνογλου είναι απόφοιτος των τάξεων των: Β.Βαλαβάνη (πτυχίο κιθάρας-Αλεξάνδρειο Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών), Κ. Κοτσιώλη (Δίπλωμα Σολίστ-Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης).  Πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος   (Magister Artium-Gitarre) του Πανεπιστημίου Mozarteum-Salzburg(Prof. Matthias Seidel, Mag.art. Marco Tamayo).
Έχει αποσπάσει Πανελλήνια και Διεθνή Βραβεία κιθάρας και έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμα ρεσιτάλ, εμφανίσεις σε διεθνή φεστιβάλ και συμπράξεις με συμφωνικές ορχήστρες σε Ελλάδα και εξωτερικό, με εξαιρετικές κριτικές από τους ειδικούς και τα Μ.Μ.Ε.
Σταθμό στην καριέρα του αποτελεί η συμμετοχή του ως  σολίστ, διδάσκων και μέλος επιτροπής στο σημαντικότερο συνέδριο και διαγωνισμό  κλασσικής κιθάρας παγκοσμίως, στο Guitar Foundation of America,που διεξήχθη τον Ιούνιο-Ιούλιο 2011 στο Columbus της Georgia  (Η.Π.Α.) 
Από το 2007 διατελεί Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Αλεξάνδρειου Δημοτικού Ωδείου Γιαννιτσών.
Μαθητές του έχουν βραβευτεί σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς κιθάρας και δραστηριοποιούνται ως σολίστες και καθηγητές.
Από το 2010 διατελεί Υποψήφιος Διδάκτωρ, του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Λαμπαδηδρομία μέσα στην Πέλλα θα πραγματοποιηθεί από τους μαθητές του γυμνασίου της Πέλλας. Αλλαγές Λαμπαδηδρόμων θα γίνουν στο Μουσείο , στην πλατεία με την  Αρχαία Κρήνη, στο Άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου -στην εκκίνηση του μαραθωνίου- και στην είσοδο του χωριού.

Είσοδος ελεύθερη – προσκλήσεις δεν θα σταλούν.

Η ΠΕΛΛΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ!

Ο  Δήμος Πέλλας σε συνεργασία με τον  μορφωτικό όμιλο Πέλλας «Η Αρχαία Πέλλα» και τον πολιτιστικό σύλλογο Πέλλας  «Η Ανατολική Ρωμυλία» προετοιμάζει την «γιορτή» του Μαραθωνίου, το Σάββατο 5/4 ώρα 7.00μμ στο χώρο της εκκίνησης. Οι σύλλογοι θα παρουσιάσουν τα χορευτικά τους τμήματα, θα επιμεληθούν τα τοπικά εδέσματα που θα προσφερθούν στους  επισκέπτες και θα ακολουθήσει χορός για όλους. Προσκεκλημένοι όλοι λοιπόν -προσκλήσεις δεν θα σταλούν- δρομείς και  όλοι όσοι θέλουν να παραβρεθούν στην «γιορτή» του Μαραθωνίου, η οποία θα καλυφθεί από τα τηλεοπτικά συνεργεία που καλύπτουν τον 9ο Διεθνή Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ».

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Μεγάλη είναι η ανταπόκριση των εθελοντών, στο κάλεσμα του Δήμου Πέλλας για την στελέχωση των ομάδων εργασιών και υποστήριξης της εκκίνησης του 9ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ».
Ήδη συγκροτήθηκαν οι ομάδες γραμματείας εκκίνησης, υποδοχής των δρομέων, παραλαβής ρουχισμού, φύλαξης διασταυρώσεων στην Πέλλα με πεζούς, φύλαξης διασταυρώσεων στην εγνατία έως την Χαλκηδόνα με ποδηλάτες και μοτοσικλετιστές, υποστήριξης των δρομέων στην διαδρομή έως τον τερματισμό με ποδηλάτες καθώς και  ομάδες καθαρισμού, ενώ μουσικές μπάντες θα υπάρχουν στην εκκίνηση, στον αρχαιολογικό χώρο και στην έξοδο του χωριού.

ΔΡΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ  1.300μ.

Συμβολικό αγώνα  1.300μ. διοργανώνει ο Δήμος Πέλλας αμέσως μετά την εκκίνηση του Μαραθωνίου για παιδιά και  ενήλικες. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να βρίσκονται στον χώρο εκκίνησης του Μαραθωνίου στις 07:30 και αφού παρακολουθήσουν την εκκίνηση του 9ου Διεθνούς Μαραθωνίου, θα λάβουν θέση κάτω από την αψίδα για το δικό τους αγώνα.
Στα παιδιά θα δοθούν αναμνηστικά μπλουζάκια και διπλώματα συμμετοχής.
Εγγραφές: Πέλλα, πρώην Δημαρχείο, τηλ. 23823 51770 – Υπεύθυνη: Μελωδία Μπουμπούση
Πληροφ.: Δήμος Πέλλας, Γραφείο Αθλητισμού & Ν. Γενιάς , τηλ. 23823 50809 – Υπεύθυνη: Δώρα Συλλέκτη