Μήνυμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης έστειλαν δεκάδες μικροί δρομείς του 9ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», που πρωταγωνίστησαν στη δημιουργία ενός πρωτοποριακού αστικού οπωρώνα, το πρωί του Σαββάτου (05/04), στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος της διοργάνωσης.
Ο τομέας περιβάλλοντος της Οργανωτικής Επιτροπής, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς και τα Φυτώρια Βασιλειάδη, έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά ηλικίας 9 έως 12 ετών, που την Κυριακή (06/04) θα τρέξουν στο Δρόμο 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων, να αφήσουν το δικό τους περιβαλλοντικό «αποτύπωμα»:
Φορώντας τα μπλουζάκια με το σύνθημα «ο αγώνας για το περιβάλλον είναι Μαραθώνιος», τα οποία θα έχουν και στον αυριανό αγώνα, οι μικροί μαθητές πρωταγωνίστησαν στη φύτευση περίπου 85 οπωροφόρων δέντρων, δημιουργώντας αστικό οπωρώνα έξι στρεμμάτων απέναντι από το Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο, ακριβώς δίπλα από τον αστικό αμπελώνα του Δήμου.
Μετά την ολοκλήρωση της φύτευσης, μάλιστα, τα παιδιά έδεσαν καρτελάκια με το όνομά τους πάνω σε κάθε δεντράκι, ώστε να «ταυτιστούν» με την ενέργειά τους και να λάβουν καλύτερα το μήνυμα της περιβαλλοντικής αγάπης και ευαισθησίας. Τα καρτελάκια αυτά θα συγκεντρωθούν και θα παραμείνουν στο χώρο, που θα εξελιχθεί σε ένα πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, ώστε σχολεία και δημότες να μπορούν να το επισκέπτονται, προς εκπαίδευση και συντήρηση, γευόμενοι παράλληλα τους καρπούς από το κτήμα της πόλης μας.
Παρών στη δημιουργία του αστικού οπωρώνα ήταν ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος τόνισε:
«Τα οπωροφόρα δέντρα που τοποθετήθηκαν, θα θυμίζουν στα επόμενα χρόνια τον φετινό Διεθνή Μαραθώνιο ‘ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ’. Τα παιδιά άλλαξαν μια γωνιά της πόλης και την έκαναν ομορφότερη. Μετά τους δημοτικούς λαχανόκηπους και τον αστικό αμπελώνα, η Θεσσαλονίκη αποκτά και τον οπωρώνα της. Είναι μία συμβολική κίνηση, που έδωσε σε μικρούς μαθητές την ευκαιρία να αφήσουν ένα ‘πράσινο’ αποτύπωμα στην πόλη τους. Είναι σημαντικό να αξιοποιούμε μια όμορφη γωνιά της πόλης με ποικιλίες και είδη της ελληνικής υπαίθρου και να δώσουμε στην νέα γενιά την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με αυτά τα στοιχεία καθώς η εξοικείωση με το φυσικό περιβάλλον είναι βασική προϋπόθεση για την ευαισθητοποίηση και την προστασία του».
Η υπεύθυνη για τις περιβαλλοντικές δράσεις της διοργάνωσης και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, Λιάνα Γούτα, είχε την ευθύνη για τον συντονισμό αυτής της δράσης και δήλωσε μετά την ολοκλήρωσή της:
«Κάθε χρόνο οι μικροί δρομείς του Μαραθωνίου ‘ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ’ είναι οι πρεσβευτές του περιβαλλοντικού του μηνύματος, που αναφέρει ότι ‘ο αγώνας για το περιβάλλον είναι Μαραθώνιος’. Φέτος, με την Οργανωτική Επιτροπή, σκεφτήκαμε να ξεκινήσουν οι μικροί δρομείς μία δράση, με την οποία θα αφήσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους στην πόλη για πολλά χρόνια. Με την πρωτοβουλία αυτή ‘καταλαμβάνουν’ ελεύθερους χώρους της πόλης και τους πρασινίζουν. Η αρχή έγινε φέτος, με τη δημιουργία του αστικού οπωρώνα».
Ο τομέας περιβάλλοντος της Οργανωτικής Επιτροπής, σε συνεργασία με τους έξι Δήμους της διαδρομής του Μαραθωνίου και Θεσμικούς Υποστηρικτές της, θα προβεί και σε καθαρισμό των δρόμων και των παρυφών των δρόμων (Μαραθώνιος, 10.000μ., 5.000μ.), γεγονός πολύ σημαντικό για το αγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης, την αισθητική εικόνα των περιοχών και την υγεία του κοινωνικού συνόλου.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ανακύκλωση όλων των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της διοργάνωσης (60.000 πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια και άλλα είδη).
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ:
{gallery}news/9os/oporonas{/gallery}