Με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της διοργάνωσης, που περιλάμβαναν τη Λαμπαδηδρομία της Αλεξανδρείου Φλόγας του Μαραθωνίου και παραδοσιακούς χορούς από περίπου 500 μέλη πολιτιστικών συλλόγων στην Πλατεία Λευκού Πύργου, κορυφώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου (05/04) οι ετοιμασίες για τον 9ο Διεθνή Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ». Συνολικά 14.800 δρομείς θα βρεθούν αύριο, Κυριακή (06/04), στην εκκίνηση του μεγαλύτερου σε όγκο αθλητικού γεγονότος στη Βόρεια Ελλάδα, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ συμμετοχής για άλλη μια χρονιά.

Μετά την τελετή αφής της Αλεξανδρείου Φλόγας στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, όπου το βωμό άναψε ο παλιός πρωταθλητής της κωπηλασίας Γιάννης Κουρκουρίκης και την παράδοσή της στον Δήμαρχο Πέλλας, Γρηγόρη Στάμκο, η Φλόγα ξεκίνησε στις 12:00 τη διαδρομή της προς τη Θεσσαλονίκη. Λαμπαδηδρόμοι ήταν μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων των περιοχών από τις οποίες περνούσε η Φλόγα, συνοδευόμενοι από επίλεκτους αθλητές.

Η Αλεξάνδρειος Φλόγα του Μαραθωνίου πέρασε διαδοχικά από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, την κεντρική πλατεία Πέλλας, την κεντρική πλατεία Χαλκηδόνας, όπου την υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Χαλκηδόνας, Γιάννης Μπίκος, το Μουσείο Βαλκανικών Πόλεμων στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης (Τόπσιν), την κεντρική πλατεία του Αγίου Αθανασίου (συνδιοργάνωση Δημοτικών Διαμερισμάτων Αγίου Αθανασίου και Νέας Μεσημβρίας), την πλατεία Δημοτικού Διαμερίσματος Διαβατών, όπου την υποδέχθηκε ο Δήμαρχος του Δήμου Δέλτα, Γιώργος Γλώσσης, την πλατεία του Ελευθερίου – Κορδελιού, την πλατεία Ευόσμου, όπου την υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Κορδελιού – Εύοσμου, Στάθης Λαφαζανίδης, το Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων και την Πλατεία Επταλόφου, όπου την υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, με λαμπαδηδρόμο τον Ολυμπιονίκη της ενόργανης γυμναστικής Βασίλη Τσολακίδη.

Κατά την άφιξη της Φλόγας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο σημείο όπου είχε χάσει τη ζωή του ο δρομέας Δημήτρης Μπουρνουσούζης στον 2ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης, η λαμπαδηδρομία σταμάτησε για λίγα λεπτά και τοποθετήθηκε πλακέτα στη μνήμη του αδικοχαμένου δρομέα, με την επιγραφή: «Ασκώντας το σώμα, δυναμώνεις το πνεύμα, δυναμώνεις την ψυχή. Πρόσεχε τον εαυτό σου, για να προσέχεις αυτούς που αγαπάς».

Ο πρόεδρος του παραρτήματος Μακεδονίας – Θράκης του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών (ΠΑΣΠΑ), Γιώργος Αυγουστίδης, συνοδευόμενος από τον Παραολυμπιονίκη Αλέξανδρο Ταξιλδάρη, ήταν ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος στην πορεία προς το Λευκό Πύργο, όπου την Αλεξάνδρειο Φλόγα υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος και άναψε το βωμό.

«Ο Μαραθώνιος ‘ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ’ έχει πλέον γίνει θεσμός για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία. Για να ανάψει ο βωμός και να γίνει πραγματικότητα η φετινή διοργάνωση, χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια από τους διοργανωτές και τους εθελοντές, που είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Ας μην ξεχνάμε ότι εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι του ο Μαραθώνιος ‘ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ’ προσφέρει σημαντικό κοινωνικό έργο, στηρίζοντας πάνω από 20 φορείς κοινωνικής προσφοράς», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Έχει ήδη ξεκινήσει η γιορτή! Όλοι μπορούν και όλοι πρέπει να συμμετέχουν σε τέτοιες γιορτές. Σχεδόν 15.000 άνθρωποι θα συμμετάσχουν στη φετινή διοργάνωση, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο αθλητισμός είναι υγεία, αλλά και προσφορά», δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του 9ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», Δρόσος Χριστόπουλος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Β’ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Θανάσης Βασιλειάδης, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αρβανίτης και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Φάνης Παπάς.

Μετά την τελετή αφής της Φλόγας στο βωμό, όπου θα παραμείνει αναμμένη μέχρι τον τερματισμό και του τελευταίου δρομέα που θα συμμετάσχει στους αγώνες της Κυριακής (06/04), περίπου 500 μέλη πολιτιστικών συλλόγων χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, παρουσιάζοντας ένα μοναδικό θέαμα στην Πλατεία Λευκού Πύργου υπό την αιγίδα της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων του Νομού Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων της διοργάνωσης.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα της διοργάνωσης (Κυριακή 6 Απριλίου):

08:00: Εκκίνηση Μαραθωνίου δρόμου (Άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου, κεντρική πλατεία Πέλλας)
08:45: Εκκίνηση Δρόμου Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. (Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων)
08:50: Εκκίνηση Δρόμου 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων (Πλατεία Αριστοτέλους
Οι μαθητές θα φορούν μπλουζάκια όπου θα αναγράφεται το μήνυμα: «Ο αγώνας για το περιβάλλον είναι Μαραθώνιος».
08:55: Τερματισμός Δρόμου 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων (Λευκός Πύργος)
09:15: Εκτιμώμενος τερματισμός νικητών Δρόμου Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. (Λευκός Πύργος)
09:40: Απονομή νικητών Δρόμου Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. (Πλατεία Λευκού Πύργου)
09:50: Απονομή νικητριών Δρόμου Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. (Πλατεία Λευκού Πύργου)
10:15: Εκτιμώμενος τερματισμός νικητών Μαραθωνίου δρόμου (Λευκός Πύργος)
11:00: Απονομή νικητών Μαραθωνίου δρόμου (Πλατεία Λευκού Πύργου)
11:20: Απονομή νικητριών Μαραθωνίου δρόμου (Πλατεία Λευκού Πύργου)
12:30: Εκκίνηση Δρόμου Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. (Πλατεία Επταλόφου, Αμπελόκηποι)
12:45: Εκτιμώμενος τερματισμός νικητών Δρόμου Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. (Λευκός Πύργος)
13:00: Απονομή νικητών Δρόμου Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. (Πλατεία Λευκού Πύργου)
13:10: Απονομή νικητριών Δρόμου Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. (Πλατεία Λευκού Πύργου)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ ΦΛΟΓΑΣ:

{gallery}news/9os/floga{/gallery}