1. Η διοργάνωση υποστηρίζει και υποστηρίζεται από ογδόντα ένα (81) φορείς κοινωνικής προσφοράς, οι οποίοι στο πλαίσιο της διοργάνωσης, διεξάγουν τα προγράμματα κοινωνικής ευθύνης, στα οποία δραστηριοποιούνται. Καταυτόν τον τρόπο, στηρίζονται ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, στις οποίες απευθύνονται, ενημερώνουν και ευαισθητοποιούν το κοινό για τις δράσεις τους και υποστηρίζονται από τη διοργάνωση οικονομικά δεδομένου ότι μέρος των εσόδων διατίθεται υπέρ του σκοπού που επιτελούν.
  2. H διοργάνωση στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης υποστηρίζει την Ενεργειακή Αναβάθμιση Μονάδας Προληπτικής Ιατρικής «Ιπποκράτης»: Αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία της πρόληψης πραγματοποιούμε δράσεις Προληπτικής Ιατρικής σε ολόκληρη την Ελλάδα δίνοντας έμφαση σε απομακρυσμένες περιοχές ώστε κάθε παιδί να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Εθελοντές γιατροί αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή τη δράση με αποτέλεσμα 140.949 παιδιά από το 2002 έως και το 2020 να λάβουν τις υπηρεσίες τους. Η διοργάνωση θα βοηθήσει ώστε να τοποθετηθεί στη μονάδα προληπτικής ιατρικής «Ιπποκράτης» φωτοβολταϊκό σύστημα το οποίο θα προσφέρει αυτονομία στη λειτουργία των ιατρείων.
  3. Η διοργάνωση και οι χορηγοί της, στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής ευθύνης, υποστηρίζει αθλητικές και σχολικές υποδομές και ενέργειες των θεσμικών και εθελοντικών φορέων υποστήριξής της.
  4. Με πρόταση του τομέα περιβάλλοντος της Ο.Ε. του 16ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», οι έξι Δήμοι της διαδρομής του Μαραθωνίου και Θεσμικοί Υποστηρικτές της, θα προβούν σε καθαρισμό των δρόμων και των παρυφών των δρόμων (Μαραθώνιος, 10.000μ., 5.000μ.), γεγονός πολύ σημαντικό για το αγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης, την αισθητική εικόνα των περιοχών και για την υγεία του κοινωνικού συνόλου.
  5. Παράλληλα, θα διεξαχθεί ανακύκλωση όλων των υλικών, που θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της διοργάνωσης (80.000 πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια και άλλα είδη).
  6. Παράλληλα, με την παρούσα εξέλιξη του προγράμματος, οι Δήμοι από τους οποίους διέρχεται η Μαραθώνια διαδρομή θα πραγματοποιούν αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις τοπικού χαρακτήρα, στα πλαίσια της διοργάνωσης.
  7. Παράλληλα με την Τελετή της Αφής της Αλεξανδρείου Φλόγας του Μαραθωνίου στην Πέλλα και της Λαμπαδηδρομίας Πέλλα – Θεσσαλονίκη, θα διεξαχθεί Πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα μεταδώσει μήνυμα ειρήνης, συμφιλίωσης, διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των λαών. Το πρόγραμμα θα υποστηριχθεί από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ITTF), μεταφέροντας τα μηνύματα σε όλο τον πλανήτη και μέσω της ITTF Foundation.