2η Διεπιστηµονική Ημερίδα Μαραθώνιου Δρόµου

 

 

 

10:00 – 11:00

Εγγραφές Συνέδρων

 

 

11:00 – 11:20

Προσφωνήσεις Χαιρετισµοί

 

Βούλα Πατουλίδου:             Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Πρόεδρος Οργανωτικής                                           Επιτροπής 12ου Διεθνούς Μαραθωνίου “ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ”

Δρόσος Χριστόπουλος: Γενικός Διευθυντής 12ου Διεθνούς Μαραθωνίου “ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ”

Ιωάννης Ποδιώτης:              Γενικός Γραµµατέας Ο.Ε. 12ου Διεθνούς Μαραθωνίου “ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ”

Σπυρίδων Κέλλης:                 Κοσµήτορας της Σχολής Επιστηµών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισµού του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ

Κοσµάς Χριστούλας:            Πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ

Δηµήτρης Κυριακίδης:        Μέλος 26,2 foundation USA, Υιός Μαραθωνοδρόµου Στέλιου Κυριακίδη

Γεώργιος Γρούϊος:                Διευθντής του Τοµέα Φυσικής Δραστηριότητας και Αναψυχής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ

 

 

Προεδρείο: Κοσμάς Χριστούλας, Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ

 

 

11:20 – 1140

Τι σκέφτεται όταν τρέχει 42.195 μέτρα; Στο μυαλό ενός δρομέα Μαραθώνιου δρόμου

Γιώργος Γρούϊος, Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ

 

Τι άραγε να σκέφτεται ένα άτομο όταν τρέχει 42.195 μέτρα; Οποιαδήποτε και αν είναι η άποψή σας για το τρέξιμο, αυτή είναι μια λογική ερώτηση που γεννάται όταν κάποιος αντιλαμβάνεται επακριβώς τα όρια της απόστασης μεταξύ της αφετηρίας και του τερματισμού ενός μαραθωνίου δρόμου. Μόδα, τρόπος ζωής, κίνημα, εξέγερση ή επανάσταση, η συμμετοχή σε μαραθώνιο δρόμο, ως συμπεριφορά, αποτελεί τάση που γιγαντώνεται στις κοινωνίες των αναπτυγμένων οικονομικά και βιομηχανικά κρατών, όπως αποδεικνύεται από τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των αγώνων μαραθωνίου δρόμου, αλλά και από την εκρηκτική αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων σε αυτή τη δραστηριότητα. Εντούτοις, το απόσταγμα της εμπειρίας ενός τέτοιου εγχειρήματος παραμένει αθέατο στο ευρύ κοινό. Οι δρομείς του μαραθωνίου δρόμου βιώνουν συγκλονιστικά αισθήματα χαράς, λύπης, ευτυχίας, γενναιότητας, έπαρσης, πόνου, θυμού, κόπωσης, φόβου κ.ά., τα οποία αποτελούν απλουστευτικές παραδοχές ή χονδροειδείς προσεγγίσεις των όσων διαδραματίζονται στο νου τους μεταξύ της αφετηρίας και του τερματισμού αυτού του γεγονότος. Η παρουσίαση αυτή πραγματεύεται τις σκέψεις του δρομέα Μαραθώνιου δρόμου, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Δηλαδή, περιγράφει και αναλύει εκείνες τις συνειδητές, σκόπιμες και δυναμικές γνωστικές διεργασίες στο νου του δρομέα Μαραθώνιου δρόμου που του επιτρέπουν να απεικονίζει και να ερμηνεύει τα γεγονότα που βιώνει προκειμένου να κάνει προβλέψεις πάνω σε αυτά και να ελέγξει τις συνθήκες που τα καθορίζουν.

 

 

11:40 – 12:00

Μαραθώνιος δρόμος: Προθέρμανση, ρυθμός αγώνα και αποκατάσταση

Βασιλική Μάνου, Επίκουρη καθηγήτρια του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ

 

Η ώρα του αγώνα έφτασε. Τί προθέρμανση να κάνω; Πώς να τρέξω; Με τι ρυθμό να πάω; Τι να προσέξω; Τι να κάνω μετά τον αγώνα; Μέσα από τη τρέχουσα διεθνή βιβλιογραφία, αντλούνται, διαμορφώνονται και προσφέρονται στους δρομείς του μαραθωνίου δρόμου χρηστικές συμβουλές που εστιάζονται στο χρονικό διάστημα λίγο πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τον αγώνα τους.

 

 

12:00 – 12:20

Από την τενοντίτιδα στην τενοντοπάθεια και από την πρόληψη στη θεραπεία

Ιωάννης Τερζίδης, Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ

 

Στην προσπάθεια μεγιστοποίησης της απόδοσης ενός αθλητή μέσα από την προπόνηση, επιτυγχάνεται η μυϊκή υπερτροφία και ορισμένες μεταβολικές προσαρμογές. Αυτές οι προσαρμογές σε αντίθεση με τον μυϊκό ιστό, δεν είναι τόσο σπουδαίες στους τένοντες και στους συνδέσμους, μια που στο τέλος της ανάπτυξής τους παρουσιάζουν μικρή προσαρμοστικότητα σε αυτά τα ερεθίσματα. Ο όρος τενοντίτιδα παραπέμπει συνειρμικά σε φλεγμονώδη πάθηση του τένοντα. Στην πραγματικότητα όμως είναι εκφυλιστικές καταστάσεις (τενοντοπάθειες). Για τον λόγο αυτό δεν έχουν θέσει τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα που οι περισσότεροι χρησιμοποιούν, χωρίς φυσικά το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Στην αγγλόφωνη βιβλιογραφία ο όρος “tendinosis” είναι ιδεώδης για κλινική διάγνωση, ενώ ο όρος tendinopathy  πιθανώς είναι ο πιο κατάλληλος γενικός προσδιορισμός αυτών των καταστάσεων. Τενοντίτιδα ή τενοντοπάθεια; Ποια είναι τα όρια; Που τελειώνει η μια και αρχίζει η άλλη; Τα νεότερα δεδομένα στην παθοφυσιολογία του τένοντα, ο σχεδιασμός της θεραπείας, το πότε χειρουργούμε μια τενοντοπάθεια, ο ρόλος των φαρμακευτικών σκευασμάτων και των αυξητικών παραγόντων και η φυσικοθεραπευτική προσέγγιση θα αναλυθούν διεξοδικά.

 

 

12:20 -12:40

Τρέξιμο και υγεία στην παιδική και εφηβική ηλικία

 Νικόλαος Κουτλιάνος, Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ

 

 Η άσκηση και ειδικότερα η απλή μορφή του τρεξίματος είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για την προάσπιση της υγείας στην παιδική και εφηβική ηλικία. Τα οφέλη αφορούν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία καθώς το τρέξιμο βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, συμβάλει στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους και προλαμβάνει την παχυσαρκία, βελτιώνει το γλυκαιμικό προφίλ, προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις, ενισχύει το μυοσκελετικό σύστημα κ.α. Επιπρόσθετα βελτιώνεται σημαντικά η συναισθηματική και ψυχική κατάσταση των νεαρών ασκουμένων. Νέοι που δεν τρέχουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υγιείς ενήλικες και το τρέξιμο όταν ακολουθούνται οι σωστές οδηγίες είναι ίσως η καλύτερη αγωγή υγείας για τα παιδιά και τους εφήβους.

 

 

12:40 -!2:50

Σύνοψη και σχολιασμός ημερίδας: Κοσμάς Χριστούλας, Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ

 

 

12:50 – 13:15

Συζήτηση

 

 

13:15

Λήξη Ηµερίδας

 

 

13:20

Παραλαβή Βεβαιώσεων Συµµετοχής

 

 

13:30

Δεξίωση