Οι κορυφαίοι δρομείς κάθε ηλικιακής κατηγορίας θα έχουν την τιμητική τους στον 14ο Διεθνή Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, την Κυριακή 14 Απριλίου, αλλά και στην ετήσια εκδήλωση της «Ημέρας του Μαραθωνίου», την Τρίτη 5 Μαρτίου στις 19:00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Από τον περσινό «Νυχτερινό» και σε κάθε μελλοντική διοργάνωση, συμπεριλαμβανομένου του προσεχούς Μαραθωνίου ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, θα ανακοινώνεται πλέον επίσημη κατάταξη όλων των ηλικιακών κατηγοριών άνω των 35 ετών (35-39 ετών, 40-44 ετών, 45-49 ετών κ.ο.κ.), σε καθέναν από τους δρόμους του αγωνιστικού προγράμματος, ως ένδειξη αναγνώρισης της σπουδαίας προσπάθειας των πρωταθλητών κάθε ηλικίας!
Κατά συνέπεια, στον 14ο Διεθνή Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, θα ανακοινωθούν 12 επιμέρους ηλικιακές κατατάξεις σε κάθε φύλο και σε κάθε αγώνισμα. Συνολικά θα αναδειχθούν 216 νικητές και νικήτριες σε 72 κατηγορίες.

Όλοι οι αντίστοιχοι νικητές και οι νικήτριες του πρόσφατου «Νυχτερινού» ανά ηλικιακή κατηγορία, είναι προσκεκλημένοι στην ετήσια εκδήλωση της «Ημέρας του Μαραθωνίου», που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη (05/03) στις 19:00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ, κτίριο Μ2), για να τιμηθούν όπως τους αρμόζει μαζί με τους θεσμικούς υποστηρικτές, φορείς υποστήριξης, εθελοντικούς φορείς και χορηγούς που συνέβαλαν στην τεράστια επιτυχία των δύο μεγάλων διοργανώσεων του 2018.

Ανάμεσα στους τιμώμενους δρομείς που διακρίνονται και συνδυάζουν τις αξιόλογες επιδόσεις με το μήνυμα ότι η άθληση απευθύνεται σε κάθε ηλικία, θα βρίσκονται οι δύο γηραιότεροι νικητές στους Δρόμους 5.000μ. του περσινού «Νυχτερινού», ο 78χρονος Δημήτρης Αγγελιδάκης και η 79χρονη Σμαράγδα Μανδύλα.

Γεννημένος τον Σεπτέμβριο του 1941, ο κύριος Δημήτρης Αγγελιδάκης στέλνει μήνυμα ζωής με το παράδειγμά του.

«Τρέχω, κολυμπώ, αθλούμαι όσο μπορώ, προτού με πάρουν τα χρόνια!», λέει με χιούμορ και προσθέτει: «Έχω ήδη εγγραφεί και στον φετινό Διεθνή Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, στα 5.000 μ., και ανυπομονώ για τον αγώνα της 14ης Απριλίου. Τρέχω κάθε χρόνο στις δύο μεγάλες διοργανώσεις της πόλης μας και μου αρέσουν πολύ. Βλέπω τους νεότερους να τρέχουν και παίρνω δύναμη, κάθε αγώνας μου δίνει πολύ μεγάλη χαρά και είναι μία γιορτή για τη Θεσσαλονίκη».

Παρότι ήταν ο ταχύτερος στους άνδρες ηλικίας 75-79 ετών, με χρόνο 50:23, υπογραμμίζει ότι για τον ίδιο σημασία έχει η χαρά της συμμετοχής: «Ποτέ δεν παρατηρώ τον χρόνο μου, ούτε στενοχωριέμαι αν κάποιος με προσπεράσει. Απολαμβάνω τον αγώνα χωρίς να με απασχολεί η επίδοσή μου. Πιστεύω, όμως, ότι τον Απρίλιο θα κάνω πολύ καλύτερο χρόνο, κάτω από 40 λεπτά! Είναι πολύ όμορφη η πρωτοβουλία των διοργανωτών να βραβεύουν τους νικητές ανά ηλικιακή κατηγορία, θα δώσει πρόσθετο κίνητρο σε περισσότερο κόσμο να τρέξει. Εγώ θα καλέσω όλους τους συνομήλικούς μου, για να βρεθούμε μαζί στην εκκίνηση στις 14 Απριλίου!»

Ο κύριος Αγγελιδάκης κατέληξε με μία συμβουλή προς μικρούς και μεγάλους: «Να αφήσουν όλους τους καναπέδες και να αρχίσουν να περπατούν και να τρέχουν! Είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει για την υγεία του ανθρώπου…»

Εξαιρετική είναι και η περίπτωση της κυρίας Σμαράγδας Μανδύλα, η οποία πρόσφατα έκλεισε τα 79 της χρόνια και έχει πλέον μπει στα 80, αλλά εξακολουθεί να τρέχει συστηματικά και «να κάνει πρωταθλητισμό»: Στον «Νυχτερινό» του περασμένου Οκτωβρίου, στον Δρόμο 5.000μ., ήταν η ταχύτερη όχι μόνο στην ηλικιακή κατηγορία της (75-79 ετών) αλλά και μεταξύ όλων των δρομέων άνω των 65 ετών, με τον εντυπωσιακό χρόνο 36:39!

«Λάτρευα τον αθλητισμό από μικρή και στο σχολείο έβγαινα πάντοτε πρώτη στα αγωνίσματα του στίβου, κερδίζοντας ακόμα και τα αγόρια. Σε ηλικία 20 ετών παντρεύτηκα και τα εγκατέλειψα όλα. Αυτή η έλλειψη του αθλητισμού ήταν τόσο έντονη, που στα 66 μου, όταν πλέον είχε φύγει από τη ζωή ο σύζυγός μου, αποφάσισα να κατέβω στους αγώνες δρόμου και να κάνω πρωταθλητισμό! Συμμετείχα στον ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ από τα πρώτα χρόνια, έχω τρέξει σε δρόμους 10 χλμ. αλλά και σε μεγαλύτερες αποστάσεις, πλέον όμως προτιμώ τον Δρόμο 5.000μ.. Αν είμαι γερή, θα τρέξω βέβαια και τον Απρίλιο, με στόχο να τα πάω ακόμα καλύτερα από ό,τι στον περσινό ‘Νυχτερινό’!», τονίζει η κυρία Σμαράγδα Μανδύλα, η οποία δεν μπορεί να ζήσει χωρίς την φυσική άσκηση και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για πολλές νεότερές της:

«Κάθε πρωί στις 07:00 πηγαίνω στο Καυτανζόγλειο για προπόνηση. Επιπλέον, πηγαίνω στο γυμναστήριο και πάντοτε ακολουθώ κάποιο αθλητικό πρόγραμμα. Δεν κάθομαι ποτέ. Πολλές συνομήλικές μου δεν με καταλαβαίνουν, αλλά εγώ τους λέω ότι ‘πρέπει να σηκωθείτε κι εσείς από την καρέκλα, να περπατάτε λίγο στην παραλία, να κινείστε για να νιώσετε καλύτερα’. Δεν μπορούν να κατανοήσουν όλοι πόσο ωφέλιμη για την ψυχική και την σωματική υγεία είναι η φυσική δραστηριότητα. Οι νέες αθλήτριες, πάντως, μου λένε κάθε φορά ότι με θαυμάζουν και θέλουν να φτάσουν στην ηλικία μου εξίσου ακμαίες! Εγώ απλώς τους λέω να συνεχίσουν να αθλούνται και να μην τα παρατούν ποτέ».

Τελευταίο 20ήμερο εγγραφών! Κλείστε θέση έγκαιρα!

Ο 14ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ της Κυριακής 14 Απριλίου 2019 υπόσχεται μεγαλύτερες συγκινήσεις και περισσότερες εκπλήξεις από κάθε άλλη φορά.

Οι δρομείς μπορούν να ενημερώνονται από την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης για τις διαδρομές του αγωνιστικού προγράμματος, την ιστορική διαδρομή Πέλλα-Θεσσαλονίκη του Διεθνούς Μαραθωνίου, η οποία πλαισιώνεται από τους Δρόμους Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. και 5.000μ.. Παράλληλα με τη διοργάνωση, διεξάγεται και ο Δρόμος 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων.

Οι ομαδικές εγγραφές συνεχίζονται μέχρι τις 15 Μαρτίου και οι ατομικές εγγραφές μέχρι τις 20 Μαρτίου.
Οι εγγραφές μπορούν να υποβληθούν με τους εξής τρόπους:

α. Με online δήλωση συμμετοχής στον επίσημο δικτυακό τόπο της διοργάνωσης, www.alexanderthegreatmarathon.org και www.atgm.gr.

β. Με αποστολή της έντυπης φόρμας εγγραφής με e-mail στο info@atgm.gr και info@alexanderthegreatmarathon.org ή με fax στο 2310 200361 (ΜΕΑΣ Τρίτων).

γ. Αυτοπροσώπως στα Κεντρικά Γραφεία του Διεθνούς Μαραθωνίου ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο (τηλ.: 2310 200360).

δ. Για εγγραφή μέσω Ιδρύματος-Φορέα του Προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης της διοργάνωσης: Ο δρομέας υποβάλλει απευθείας την δήλωσή του στο Ίδρυμα-Φορέα που επιλέγει, εντασσόμενος στην ομάδα του (Running Team).

Ο 14ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Έλληνα Μαραθωνοδρόμο Στέλιο Κυριακίδη, διοργανώνεται από τον ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ, τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, του ΣΕΓΑΣ και της AIMS, καθώς επίσης τελεί υπό την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα υποστηρίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Χαλκηδόνας, Δέλτα και Κορδελιού – Ευόσμου, καθώς επίσης από πλήθος Θεσμικών Φορέων, Φορέων Υποστήριξης και Εθελοντικών Φορέων.

Δρόμος Ιστορίας, Διαδρομή Πολιτισμού… Θα είμαστε όλοι εκεί!