Ο 68χρονος Ιρλανδός Τζέρι Φορντ, που αψηφά την αναπηρία του και τρέχει σε Μαραθωνίους σε όλο τον κόσμο με αγωνιστικό αμαξίδιο, θα τιμήσει με την παρουσία του τον 14ο Διεθνή Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin, την Κυριακή 14 Απριλίου, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση και εκφράζοντας με τον ιδανικό τρόπο το σύνθημα «όλοι μπορούμε, όλοι συμμετέχουμε»!

Ο αθλητής – θρύλος του δρομικού κινήματος της Ιρλανδίας, που γεννήθηκε με δισχιδή ράχη (spina bifida) αλλά εξελίχθηκε σε σύμβολο δίψας για ζωή, έχει ήδη τρέξει σε 444 Μαραθωνίους και θα είναι ένας από τους 20.000 δρομείς που θα ζήσουν μία μοναδική εμπειρία μέσα από την συμμετοχή τους στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς στη Βόρεια Ελλάδα.

«Πάντοτε ήθελα να τρέξω σε έναν Μαραθώνιο στην Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε τον αθλητισμό, γι’ αυτό ενδιαφέρθηκα να δηλώσω συμμετοχή στον Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. Το είχα σχεδιάσει από πέρσι και όταν η φίλη μου Κλερ Ο’Μπράιεν προσφέρθηκε να με βοηθήσει να συμμετάσχω, είπα ότι θα έρθω στην Ελλάδα ο κόσμος να χαλάσει! Μέχρι σήμερα, είχα επισκεφθεί τη χώρα σας μόνο για διακοπές», δήλωσε ο Τζέρι Φορντ και συνέχισε:

«Για πρώτη φορά συμμετείχα σε Μαραθώνιο το 1992 και από τότε έχω γυρίσει όλο τον πλανήτη: Λονδίνο, Βοστόνη, Νέα Υόρκη, Βερολίνο, Παρίσι, Άμστερνταμ, Λισσαβόνα, Στοκχόλμη… Συνολικά έχω τρέξει σε 444 Μαραθωνίους και αυτός της Θεσσαλονίκης θα είναι ο 445ος. Το μήνυμα που θέλω να περάσω μέσα από την προσπάθειά μου είναι ότι ‘αφού μπορώ να το κάνω εγώ, μπορεί ο καθένας’!»

Ο Ιρλανδός δρομέας ολοκλήρωσε εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στους διοργανωτές, αλλά και την ανυπομονησία του να τρέξει στη διαδρομή Πέλλα – Θεσσαλονίκη και να προσθέσει άλλο ένα μετάλλιο στην τεράστια συλλογή του, που κοσμεί απ’ άκρη σ’ άκρη τους τοίχους του σπιτιού του:

«Το ταξίδι μου στην Ελλάδα δεν θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί χωρίς την υποστήριξη όλων των ανθρώπων του Διεθνούς Μαραθωνίου ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω το Greece on the Go” και τη Δέσποινα, που αφιέρωσε πολύ χρόνο για να οργανώσει τα πάντα με τον καλύτερο τρόπο. Ανυπομονώ να ζήσω την ατμόσφαιρα αυτού του Μαραθωνίου και να κερδίσω το μετάλλιο στον τερματισμό».

Περισσότερα στοιχεία για τα επιτεύγματα του Τζέρι Φορντ μπορείτε να βρείτε στο προσωπικό του ιστολόγιο: https://jerryforde.wordpress.com/about/

 

Μήνυμα άθλησης και ζωής και από την κωφή πρωταθλήτρια Όλχα Ραχαούτσοβα

 

Από την άλλη γωνιά της Ευρώπης θα ταξιδέψει με προορισμό τη Μακεδονία και η κωφή Λευκορωσίδα πρωταθλήτρια Όλχα Ραχαούτσοβα, για να βρεθεί επίσης στην εκκίνηση του Μαραθωνίου της Ιστορίας.Η 33χρονη δρομέας, που έχει την κορυφαία επίδοση στη χώρα της στα 3.000μ. κωφών σε ανώμαλο δρόμο, αλλά επίσης τρέχει Μαραθωνίους και υπερ-αποστάσεις, θα είναι παρούσα στην Πέλλα για να εκπληρώσει ένα από τα όνειρά της.

«Από πέρσι σχεδίαζα να έρθω στον Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, αλλά ανέβαλα τα σχέδιά μου για έναν χρόνο, λόγω τραυματισμού. Φέτος, η επιθυμία μου θα γίνει πραγματικότητα! Θα είναι ο πρώτος μου αγώνας στην Ελλάδα και ελπίζω ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι. Όνειρό μου είναι να τρέξω μελλοντικά και στο ‘Σπάρταθλον’. Μου αρέσουν οι υπερ-αποστάσεις και τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα συμμετάσχω σε έναν αγώνα ανωμάλου δρόμου 112 χιλιομέτρων στο Νταγκεστάν, επομένως ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ θα αποτελέσει το ιδανικό ξεκίνημα για μένα», είπε χαρακτηριστικά η Όλχα Ραχαούτσοβα.

Η Λευκορωσίδα πρωταθλήτρια, η οποία προετοιμάζεται για το φετινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωφών αλλά και με την προσδοκία να πρωταγωνιστήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών του 2021, κατέληξε λέγοντας:
«Ευχαριστώ θερμά τους διοργανωτές για το ενδιαφέρον που έδειξαν για την περίπτωσή μου και εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους δρομείς. Είμαι βέβαιη ότι θα ζήσουμε μία ξεχωριστή δρομική εμπειρία στην Ελλάδα. Ραντεβού στην εκκίνηση, λοιπόν!»

Ο 14ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Έλληνα Μαραθωνοδρόμο Στέλιο Κυριακίδη, διοργανώνεται από τον ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ, τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, του ΣΕΓΑΣ και της AIMS, καθώς επίσης τελεί υπό την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα υποστηρίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Χαλκηδόνας, Δέλτα και Κορδελιού – Ευόσμου, καθώς επίσης από πλήθος Θεσμικών Φορέων, Φορέων Υποστήριξης και Εθελοντικών Φορέων.

Δρόμος Ιστορίας, Διαδρομή Πολιτισμού… Θα είμαστε όλοι εκεί!