Έπειτα από δύο χρόνια προσμονής, η Βόρεια Ελλάδα ετοιμάζεται να ζήσει μία ανεπανάληπτη διπλή γιορτή του αθλητισμού: Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, ο 15ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin και ο 9ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης – ZeniΘ θα πλημμυρίσουν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης με χρώμα και κέφι, από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, στέλνοντας μηνύματα ζωής μέσα από την συμμετοχή συνολικά 10.000 δρομέων όλων των ηλικιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ

Η επίσημη Συνέντευξη Τύπου των δύο διοργανώσεων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (15/11) στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι συνολικά 2.000 επιπλέον θέσεις θα διατεθούν με σειρά προτεραιότητας προσέλευσης από το Κέντρο Εγγραφών (Registration Center), που ήδη λειτουργεί στο Περίπτερο 2 της ΔΕΘ-HELEXPO (καθημερινά εκτός Τετάρτης 17/11, ώρες 10:00 – 19:00).
Οι δρομείς κατά την εγγραφή τους θα πρέπει απαραιτήτως να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή εν ισχύι πιστοποιητικό νόσησης, σύμφωνα με το εγκεκριμένο από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού Υγειονομικό Πρωτόκολλο (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) διεξαγωγής των δύο διοργανώσεων.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα του 15ου Διεθνούς Μαραθωνίου ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin περιλαμβάνει τον Μαραθώνιο δρόμο (ώρα έναρξης: 08:00, αφετηρία: Πέλλα), καθώς επίσης τον Δρόμο Υγείας 10.000μ. (ώρα έναρξης 09:00, αφετηρία: Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων), και τον Δρόμο Υγείας 5.000μ. (ώρα έναρξης: 12:15, αφετηρία: Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης).
Το αγωνιστικό πρόγραμμα του 9ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης – ZeniΘ περιλαμβάνει τον Ημιμαραθώνιο δρόμο (ώρα έναρξης 18:30, αφετηρία: Λεωφ. Νίκης, στο ύψος της Πλ. Αριστοτέλους), τον Δρόμο Υγείας 10.000μ. (ώρα έναρξης 17:30, αφετηρία: Λεωφ. Νίκης, στο ύψος του Λευκού Πύργου), και τον Δρόμο Υγείας 5.000μ. (ώρα έναρξης: 20:15, αφετηρία: Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης).
Ο Δρόμος 10.000μ. του «Μαραθωνίου της Ιστορίας» και ο Δρόμος 5.000μ. του «Νυχτερινού» θα είναι φέτος αφιερωμένοι στη μνήμη της Δήμητρας Ιορδανίδου και έλαβαν το όνομα της αδικοχαμένης αθλήτριας, που υπήρξε η πρώτη νικήτρια στους συγκεκριμένους δρόμους το 2006 στον 1ο Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ και το 2012 στον 1ο Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο.
Όλοι οι δρόμοι του αγωνιστικού προγράμματος των δύο διοργανώσεων θα έχουν ως κοινό σημείο τερματισμού το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Δήμητρας Ιορδανίδου, πριν δοθεί ο λόγος στους παρευρισκόμενους ομιλητές, οι οποίοι τόνισαν τα εξής:

Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης (εκπρόσωπος Δήμου Θεσσαλονίκης, Αντιδήμαρχος Αθλητισμού): «Ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας και όλοι στον Δήμο Θεσσαλονίκης είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Θεσσαλονίκη υποδέχεται έπειτα από πολύ μεγάλο διάστημα τις δύο μεγάλες διοργανώσεις, οι οποίες αποτελούν τουριστικό προϊόν, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εγκρίθηκαν από τους αρμοδίους. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου θα συνδράμουν σε απόλυτο βαθμό και τις ευχαριστούμε γι’ αυτό. Με απόφαση του Δημάρχου μας, την Κυριακή η Λεωφόρος Νίκης θα πεζοδρομηθεί όλη την ημέρα, ακόμα και τις ώρες μεταξύ των δύο αγώνων.
Έχω επίσης τη χαρά να ανακοινώσω ότι οι διοργανωτές ανέλαβαν να ανακατασκευάσουν έξι δημοτικά γήπεδα της Θεσσαλονίκης, τα οποία θα είναι έτοιμα μέχρι την εκκίνηση του αγώνα. Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους και να είμαστε σε θέση να συμμετέχουμε σ’ αυτές τις μεγάλες διοργανώσεις κάθε χρόνο».

Βούλα Πατουλίδου (Πρόεδρος Ο.Ε., Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης): «Επιτέλους! Επιτέλους, μπορούμε να μοιραστούμε αυτές τις στιγμές. Θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι άντεξαν μέχρι την ημέρα ανακοίνωσης της τελικής ημερομηνίας διεξαγωγής των δύο διοργανώσεων. Συνήθως πληρώνεις για να έρθουν σ’ εσένα οι μεγάλοι αγώνες, αλλά εδώ οι άνθρωποι των δύο διοργανώσεων, που έχουν φτάσει στην πρώτη δεκάδα των Μαραθωνίων παγκοσμίως, συνεισφέρουν οικονομικά στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Γι’ αυτό θα γίνει η ανακατασκευή των γηπέδων και για την ερχόμενη χρονιά υπάρχει η σκέψη για κάτι ακόμα μεγαλύτερο: Να ζωγραφίσουμε ένα επιπλέον χαμόγελο για το Δημοτικό Βρεφοκομείο “Άγιος Στυλιανός”, όπου ξέρουμε ότι γίνεται μία πολύ σπουδαία δουλειά και εκεί μεγαλώνουν ψυχές που θέλουμε να είναι χαρούμενες.
Χαιρόμαστε πολύ που έχουμε επισκέπτες και δρομείς ακόμα και από τη Βοστόνη. Ένα πολύ μεγάλο “μπράβο” αξίζει και στην Σόνια Τσεκίνι, που μέσα από ζόρικες περιπέτειες υγείας κατάφερε να ανεβάσει την ψυχή της στον Όλυμπο. Αν έχουμε τέτοιους ανθρώπους που παρά τις δυσκολίες τρέχουν στους αγώνες, πρέπει όλοι οι άλλοι να μπορούν να συμμετέχουν και να συνεργάζονται μέσα σ’ αυτή την πόλη, η οποία μέσα από την πολυπολιτισμικότητα έχει κρατήσει την ταυτότητά της».

Τάσος Τομπούλης (Πρόεδρος ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης): «Έρχονται οι αγώνες μας, τους οποίους περιμέναμε με ανυπομονησία και εύχομαι να έχουν ανάλογη επιτυχία όπως και ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας. Στηρίζουμε όλο το δρομικό κίνημα και πολύ περισσότερο τον Μαραθώνιο και τον Ημιμαραθώνιο της πόλης μας. Είναι μια δοκιμασία η διεξαγωγή δύο αγώνων την ίδια ημέρα και ελπίζω στο τέλος να μείνουμε όλοι ικανοποιημένοι. Εκ μέρους του ΣΕΓΑΣ, ευχαριστώ πολύ όλους τους συμμετέχοντες και τους εύχομαι καλή επιτυχία».

Φάνης Παπάς (Γενικός Γραμματέας Ο.Ε.): «Αυτά τα γεγονότα δίνουν μια πνοή χαράς. Είναι ανάγκη να ξαναβρεθούμε μαζί και να κοινωνικοποιηθούμε. Αισθάνομαι μία χαρμολύπη, επειδή από τη μία χάσαμε τη Δήμητρα Ιορδανίδου, αλλά από την άλλη βλέπουμε ότι η ζωή προχωρά και έχουμε κοντά μας την Σόνια Τσεκίνι, που δίνει το μήνυμα ότι δεν σταματάμε και συμμετέχουμε. Αξίζει ένα πολύ μεγάλο “ευχαριστώ” στους εθελοντές μας, χωρίς τους οποίους δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτε».

Νίκος Σαπουντζής (Πρόεδρος Επιτροπής Αθλητικού Τουρισμού των διοργανώσεων): «Οι δύο Μαραθώνιοι είναι από πιο σημαντικά τουριστικά προϊόντα παγκοσμίως και θέλω να συγχαρώ τον ΜΕΑΣ Τρίτων που έχει εδραιώσει τους αγώνες αυτούς ανάμεσα στους κορυφαίους στον κόσμο, Πέρα από μια μεγάλη, έχουν και άλλα σημαντικά οφέλη, ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Είμαστε πολύ χαρούμενοί που επανερχόμαστε σε μια κανονικότητα σιγά-σιγά και είμαστε βέβαιοι ότι η Θεσσαλονίκη θα δείξει ξανά σε όλο τον κόσμο πόσο σπουδαίες διοργανώσεις μπορεί να φιλοξενήσει».

Γιάννης Ποδιώτης (Αντιπρόεδρος Ο.Ε.): «Αυτές οι διοργανώσεις είναι το παράδειγμα της συνεργασίας πολλών φορέων. Όταν συνεργαζόμαστε όλοι μαζί, σε μια πόλη που φημίζεται για την εσωστρέφειά της, πάντοτε βγαίνει κάτι πολύ καλό. Κάθε φορά μαθαίνουμε, διορθώνουμε τα λάθη μας και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε δύναμη για τις επόμενες διοργανώσεις του 2022, οι οποίες θα είναι πολύ καλύτερες από όλες τις προηγούμενες».

Τους πρωταθλητές των δρόμων αντοχής εκπροσώπησαν στην Συνέντευξη Τύπου ο Ιάσων Ιωαννίδης, ο οποίος θα τρέξει για πρώτη φορά στον Μαραθώνιο δρόμο με αφετηρία την Πέλλα και τερματισμό στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η Σόνια Τσεκίνι, η οποία προέρχεται από σοβαρό πρόβλημα υγείας και δίνει τη δική της μάχη, χωρίς όμως να το βάζει κάτω. Έπειτα από την συμμετοχή της στον Μαραθώνιο της Αθήνας, σχεδιάζει να τρέξει την Κυριακή (21/11) τόσο στα 5.000μ. του «Μαραθωνίου της Ιστορίας» όσο και στον Ημιμαραθώνιο δρόμο του «Νυχτερινού»!
«Για πρώτη φορά θα τρέξω στον Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί ξανασυναντιόμαστε μετά από δύο χρόνια αθλητικής απουσίας λόγω της πανδημίας και είναι μία νέα αρχή για όλους μας. Ευχαριστώ στους διοργανωτές που με προσκάλεσαν. Την Κυριακή θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας», τόνισε ο Ιάσων Ιωαννίδης, ενώ η Σόνια Τσεκίνι είπε συγκινημένη, κερδίζοντας το χειροκρότημα όλων:
«Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι δίπλα σας. Κάθε χρόνο μου δίνετε δύναμη, αλλά φέτος με αγκαλιάσατε ακόμα περισσότερο. Θέλω να τρέξω σ’ αυτό τον ωραίο αγώνα, στον οποίο έχω τις καλύτερες επιδόσεις μου και τις καλύτερες αναμνήσεις. Δοκίμασα τις δυνάμεις μου στην Αθήνα και ένιωσα ότι είμαι καλά. Θέλω να πω σε όλους ότι πρέπει να είναι πάντοτε χαμογελαστοί. Να δίνουμε αγάπη σε όλους και να περνάμε όλα τα εμπόδια με χαμόγελο και να μην τα παρατάμε ποτέ!»

Κατόπιν έγινε ειδική μνεία στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού με την παρουσίαση ενός εξαιρετικού βίντεο, στον Οργανισμό Τουρισμό Θεσσαλονίκης και στην Sky Express, με τα φτερά της οποίας «πετούν» οι δύο διοργανώσεις.
Στην συνέχεια, αναφορά έγινε στην σημαντική υποστήριξη των Ονομαστικών Χορηγών των δύο διοργανώσεων, της bwin και της ZeniΘ αντίστοιχα.
Σε χαιρετισμό που απέστειλε ο Διευθυντής Marketing, Επικοινωνίας και Digital Strategy της ZeniΘ, Μάνος Εξαρχουλάκος, ανέφερε:
«Σε μια δύσκολη εποχή, που όλοι δοκιμαζόμαστε καθημερινά και τίποτα δε θυμίζει τη ζωή που είχαμε πριν δύο χρόνια, ο Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης – ZeniΘ αποτελεί μια μεγάλη γιορτή για την πόλη μας, όπου πάντα με προσοχή και ασφάλεια ο κόσμος θα μπορέσει, έστω για μια μέρα, να γεμίσει ενέργεια και ελπίδα για το μέλλον. Η ZeniΘ, η εταιρεία που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και δίνει ενέργεια σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά της πόλης, με ρεύμα και φυσικό αέριο, δεν θα μπορούσε να μη δίνει όλη της την ενέργεια σε αυτή τη γιορτή. Καλή επιτυχία στους συμμετέχοντες με την ευχή το 2022 να πραγματοποιηθεί μέσα σε καλύτερες συνθήκες για όλους μας».

Ο Τεχνικός Σύμβουλος των διοργανώσεων, Δρόσος Χριστόπουλος, τόνισε:
«Είμαι πολύ χαρούμενος που ξεκινάμε ξανά από εδώ, από το Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου είχαμε βρεθεί για τελευταία φορά τον Φεβρουάριο του 2020. Κατά την πανδημία είχαμε δύο επιλογές: Είτε να μην κάνουμε τίποτε απολύτως, είτε να προσπαθήσουμε διά ζώσης ή με τηλεργασία για το καλύτερο. Ολοκληρώσαμε την προετοιμασία πέντε φορές για τη διεξαγωγή των διοργανώσεων, τρεις για τον Μαραθώνιο και δύο για τον Ημιμαραθώνιο, αλλά οδηγούμασταν σε αναπόφευκτες μεταφορές. Δημιουργήσαμε τον Thessaloniki Virtual Marathon και κρατήσαμε την ετοιμότητα στελεχών μας σε μέγιστο βαθμό. Σήμερα είμαστε εδώ για να εξαγγείλουμε τα των δύο διοργανώσεων της ίδιας ημέρας, με τη βεβαιότητα ότι με την συνεργασία όλων μας θα κερδίσουμε αυτό το στοίχημα. Δύσκολο εγχείρημα, θα κάνουμε τα πάντα για να πετύχει, επειδή υπάρχει η τεχνογνωσία των στελεχών και επειδή έχουμε κατά καιρούς αποδείξει ότι όταν είμαστε όλοι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πράγματα που φαντάζουν απίστευτα.
Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από τον κόσμο, που θέλει πολύ να επιστρέψει στην κανονικότητα. Θα έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό θέσεων που μπορούμε να διαθέσουμε, ώστε να υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για τους δρομείς και πιστή τήρηση του εγκεκριμένου υγειονομικού πρωτοκόλλου διεξαγωγής. Τηρουμένων των αναλογιών, με δεδομένο ότι οι δύο διοργανώσεις γίνονται αμέσως μετά τον Μαραθώνιο της Αθήνας και στο κλείσιμο της αγωνιστικής περιόδου, ο αριθμός των 10.000 συμμετοχών στέλνει ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα, που θα φανεί αμέσως μετά. Πιστεύουμε ότι θα επανέλθουμε πολύ δυνατά το 2022, με μεγάλη αυξητική τάση συμμετοχών για να χαρίσουμε σε όλους τους συμμετέχοντες ακόμα περισσότερες όμορφες εμπειρίες!»

Κατόπιν, ο κ. Χριστόπουλος παρέθεσε αναλυτικά όσα αφορούσαν στο αγωνιστικό πρόγραμμα, καθώς και όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες για το αγωνιστικό σκέλος των διοργανώσεων.

Ξεχωριστό χρώμα θα δώσει η συμμετοχή 40 Αμερικανών φοιτητών του ACTAmerican College of Thessaloniki, που θα ενισχύσουν τον διεθνή χαρακτήρα των φετινών διοργανώσεων.

Επιπλέον, την παραμονή των αγώνων, το Σάββατο 20 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη Αφή και η Λαμπαδηδρομία της Αλεξανδρείου Φλόγας, η οποία φέτος δεν θα συνοδευτεί από εορταστικές πολιτιστικές εκδηλώσεις στους σταθμούς της, αλλά θα έχει ισχυρό συμβολισμό όπως πάντοτε. Η Φλόγα θα παραμείνει αναμμένη μέχρι να τερματίσει και ο τελευταίος δρομέας.

Παράλληλα με την παρουσίαση του επίσημου T-Shirt, του επίσημου μεταλλίου και του Bib Number των διοργανώσεων, ειδική αναφορά έγινε στον Thessaloniki Virtual HalfMarathon, ο οποίος αποτελεί την τρίτη, virtual διοργάνωση που είναι διαθέσιμη για όλους τους δρομείς και θα έχει εορταστικό χαρακτήρα, καθώς θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2022.

Η όμορφη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση και τις θερμές ευχαριστίες προς κάθε έναν από τους Χορηγούς, τους Θεσμικούς Υποστηρικτές και τους Χορηγούς Επικοινωνίας των διοργανώσεων, οι οποίοι την προσεχή Κυριακή (21/11) θα δώσουν διαφορετικό χρώμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και θα χαρίσουν μοναδικές στιγμές σε όλους τους δρομείς!

Ο Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ και ο Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης αποτελούν τακτικά μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαραθωνίων AIMS. Διοργανώνονται από τον ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ με τη θεσμική συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την αιγίδα της οποίας φέρουν. Τελούν επίσης υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ο Διεθνής Μαραθώνιος. Παράλληλα τελούνται με την ευγενική υποστήριξη του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, της ομοσπονδίας ΣΕΓΑΣ και υποστηρίζονται επίσης από τους Δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Πέλλας, Χαλκηδόνος, Δέλτα και Κορδελιού-Ευόσμου, καθώς επίσης από πλήθος Θεσμικών Φορέων, Φορέων Υποστήριξης και Εθελοντικών Φορέων, όπως φαίνονται στις επίσημες ιστοσελίδες τους www.thesshalfmarathon.org, www.atgm.gr, www.alexanderthegreatmarathon.org.