Οι κοινωνικές δράσεις και οι πρωτοβουλίες της Οργανωτικής Επιτροπής, σε συνεργασία με Χορηγούς, ιδρύματα και άλλους φορείς, καθώς και με τη συνεισφορά ξεχωριστών προσωπικοτήτων, έκαναν για άλλη μια φορά μοναδικές τις δύο μεγάλες διοργανώσεις της Βόρειας Ελλάδας:
Ο 15ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin και ο 9ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης – ZeniΘ της Κυριακής 21 Νοεμβρίου άφησαν έντονο κοινωνικό αποτύπωμα και ανέδειξαν μία επιπλέον, κομβικής σημασίας διάσταση των δύο διοργανώσεων.

Ιδιαίτερη λάμψη έδωσαν στον «Νυχτερινό» οι σπουδαίες παρουσίες και τα μηνύματα ζωής που έστειλαν μέσα από την προσπάθειά τους δρομείς όπως ο Παραολυμπιονίκης Μάκης Καλαράς, ο οποίος έτρεξε στον Ημιμαραθώνιο δρόμο με χειρήλατο αγωνιστικό αμαξίδιο, καθώς και άλλοι που αγωνίστηκαν συνοδεύοντας συρόμενο αμαξίδιο.
Στον 9ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης – ZeniΘ συμμετείχαν οι Βασίλης Γερογιάννης και Κατερίνα Κατώπη ως συνοδοί της νεαρής Μαριλένας, ο Αχιλλέας Τσακιλτσίδης μαζί με τη Μαρίλια, ο Θωμάς Τάτσιος ως συνοδός του Χρήστου, ο Γιώργος Γκογιάννος με την κόρη του, Ευαγγελία, καθώς και η πρωταθλήτρια του ορεινού τρεξίματος Ασημίνα Ιγγλέζου, η οποία συνόδευσε τον Μάριο Ψαραδέλλη στη διαδρομή των 21,1 χιλιομέτρων, λίγες ώρες μετά την αντίστοιχη συμμετοχή τους στον «Μαραθώνιο της Ιστορίας» των 42.195 μ. από την Πέλλα μέχρι τη Θεσσαλονίκη!

Ο Βασίλης Γερογιάννης έτρεξε με τη 17χρονη κόρη του, Μαριλένα, αποτελώντας μάλιστα τον πρωτοπόρο του είδους και καθοδηγητή για όσους θέλησαν να τον μιμηθούν και να συμμετάσχουν σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων οδηγώντας ένα χειρήλατο αγωνιστικό αμαξίδιο.
«Ο πρώτος αγώνας στον οποίο συμμετείχα συνοδεύοντας την κόρη μου ήταν ο 9ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, το 2014, στη διαδρομή Πέλλα-Θεσσαλονίκη. Γι’ αυτό χάρηκα πολύ που φέτος επιστρέψαμε για τον “Νυχτερινό”! Η εμπειρία ήταν φανταστική, η Θεσσαλονίκη είναι αγαπημένη πόλη και η διαδρομή εξαιρετική, ενώ μας βοήθησε και το κλίμα, που ήταν πολύ καλό την ημέρα του αγώνα. Ένα επιπλέον στοιχείο που μας άρεσε, ήταν η απόφαση των διοργανωτών να δώσουν ξεχωριστή εκκίνηση για εμάς που είχαμε χειρήλατα αμαξίδια, ήταν κάτι το ιδιαίτερο.
Τα παιδιά χάρηκαν πολύ την συμμετοχή τους. Αυτή η χαρά που παίρνουν είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο τρέχουμε. Ήταν κάτι που εμπνεύστηκα από την οικογένεια Χόιτ στις Η.Π.Α. και ακολούθησα το παράδειγμά τους. Κι εγώ με την σειρά του προσπαθώ να εμπνεύσω και άλλους, ώστε να δηλώσουμε ότι με σκληρή δουλειά και επιμονή τα πάντα είναι δυνατά. Όταν ξεκινήσαμε πριν από επτά χρόνια υπήρχαν ένα-δυο αμαξίδια στη αφετηρία του Μαραθωνίου της Αθήνας, αλλά τώρα είναι πάνω από δέκα, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο και το κίνημά μας μεγαλώνει. Εάν, μάλιστα, η απόκτηση των αμαξιδίων ήταν πιο εύκολη και οικονομικά προσιτή, θα είχαμε πολλαπλάσιες συμμετοχές», υπογράμμισε ο κ. Γερογιάννης, ο οποίος συνέβαλε προσωπικά στη συμμετοχή των αμαξιδίων στον φετινό «Νυχτερινό».

Από την πλευρά της η Ασημίνα Ιγγλέζου, που κάλυψε περισσότερα από 63 χιλιόμετρα μέσα σε μία ημέρα ως συνοδός του Μάριου Ψαραδέλλη, εντυπωσιάζοντας με την προσπάθειά της, τόνισε:
«Τα μηνύματα που θελήσαμε να στείλουμε με τον Μάριο ήταν πολλά. Καταρχάς, θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς τους γονείς παιδιών με ξεχωριστές ανάγκες, να στέκονται δίπλα στα παιδιά τους, να τα βοηθούν να ζουν τη ζωή τους όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά, να κάνουν πράγματα, να κοινωνικοποιούνται. Να μην φοβούνται να τα αφήνουν να δοκιμάσουν πράγματα και στον αθλητισμό και στην τέχνη. Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα σε αυτά τα άτομα να μην τα αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη, αλλά να τα παροτρύνουν να τολμούν.
Επίσης, είναι σημαντικό το μήνυμα προς την κοινωνία, να μην θεωρούμε ότι άτομα όπως ο Μάριος δεν μπορούν να κάνουν πράγματα και μάλιστα, πολλές φορές, καλύτερα από εμάς. Είναι άτομα με ιδιαίτερα αναπτυγμένες άλλες αισθήσεις, που εμείς δεν έχει χρειαστεί να αναπτύξουμε.
Και φυσικά, θέλαμε να στείλουμε και ένα μήνυμα προς τα ίδια τα άτομα με αναπηρία, ότι στη ζωή, όσο δύσκολες και να φαίνονται κάποιες καταστάσεις, υπάρχουν πάντα κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και να είμαστε επιτυχημένοι. Γενικά, στη ζωή πρέπει να υπάρχει ελπίδα και θετική σκέψη. Δεν χρειάζεται να λυπόμαστε τα άτομα με αναπηρίες. Όταν γνώρισα τον Μάριο, δεν ένιωσα λύπη, αλλά θαυμασμό. Αισθάνθηκα φίλη του και μία ζεστασιά».

Παράλληλα, ο Νίκος Τουλίκας, αθλητής με νοητική υστέρηση και αυτισμό, πρωταθλητής κόσμου στο σκι αντοχής και εθελοντής δότης μυελού των οστών, συμμετείχε στον Δρόμο των 5.000μ. του «Μαραθωνίου της Ιστορίας».

Με τα δικά τους running teams έτρεξαν αρκετοί από τους συνολικά 77 φορείς κοινωνικής προσφοράς, οι οποίοι υποστηρίζουν αλλά και υποστηρίζονται από το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης των δύο διοργανώσεων, ενώ σε ανάλογες ενέργειες κοινωνικής ευθύνης προέβησαν χορηγοί αυτών, υποστηρίζοντας τα ιδρύματα της επιλογής τους.
Ενδεικτικά, η bwin, Ονομαστικός Χορηγός του 15ου Διεθνούς Μαραθωνίου ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin, στηρίζει την ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης και νέους πρωταθλητές του Προπονητικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Η Dole, Μέγας Χορηγός των δύο διοργανώσεων, ενισχύει την προσπάθεια του «ΧΟΠΑ Ήρωες 112», ενός βραβευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος που μαθαίνει στα παιδιά πώς να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου και να δρουν άμεσα σώζοντας ανθρώπινες ζωές, τον Παιδικό Αντιρευματικό Αγώνα, καθώς επίσης την αγωνιστική προσπάθεια του μεγάλου νικητή του Μαραθωνίου Δρόμου, Ιάσωνα Ιωαννίδη.

Εξαιρετική πράξη κοινωνικής ευθύνης αποτελεί η ευγενική υποστήριξη του ομίλου εταιρειών της οικογένειας Κεντεποζίδη στην πρωταθλήτρια και νικήτρια του Μαραθωνίου Δρόμου, Σόνια Τσεκίνι, η οποία με τη συγκλονιστική της προσπάθεια προσφέρει μαθήματα ζωής, αισιοδοξίας και αγωνιστικότητας.

Τέλος, η Οργανωτική Επιτροπή του «Μαραθωνίου της Ιστορίας» και του «Νυχτερινού», σε δύσκολες συνθήκες υγειονομικής κατάστασης της χώρας, κατάφερε εφαρμόζοντας ένα αυστηρό πρωτόκολλο διεξαγωγής, να προσφέρει με ασφάλεια στο κοινό χαρά και αισιοδοξία, καθώς και ιδιαίτερο γιορτινό χρώμα στη Θεσσαλονίκη και στη χώρα, ειδικά σε μία περίοδο που τόσο το χρειάζονται.

Παράλληλα, ως προσφορά της προς την πόλη της Θεσσαλονίκης, έχει αναλάβει την ανακατασκευή γηπέδων και ανοικτών χώρων άθλησης, στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης των δύο διοργανώσεων και της συνεργασίας της με το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Το ραντεβού όλων ανανεώνεται πλέον για το 2022, που θα ξεκινήσει με την ετήσια γιορτή της «Ημέρας του Μαραθωνίου», στην οποία θα τιμηθούν οι τριάδες των νικητών ανά φύλο σε κάθε ηλικιακή κατηγορία άνω των 35 ετών (35-39 ετών, 40-44 ετών, 45-49 ετών κ.ο.κ.), σε όλους τους δρόμους του αγωνιστικού προγράμματος, τόσο του «Μαραθωνίου της Ιστορίας» όσο και του «Νυχτερινού».
Και φυσικά, θα ακολουθήσουν ο 16ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin την ερχόμενη άνοιξη και ο επετειακός 10ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης – ZeniΘ το φθινόπωρο του 2022, για να χαρίσουν ξανά μοναδικές συγκινήσεις σε πλήθος κόσμου!

Ο Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ και ο Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης αποτελούν τακτικά μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαραθωνίων AIMS. Διοργανώνονται από τον ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ με τη θεσμική συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την αιγίδα της οποίας φέρουν. Τελούν επίσης υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ο Διεθνής Μαραθώνιος. Παράλληλα τελούνται με την ευγενική υποστήριξη του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, της ομοσπονδίας ΣΕΓΑΣ και υποστηρίζονται επίσης από τους Δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Πέλλας, Χαλκηδόνος, Δέλτα και Κορδελιού-Ευόσμου, καθώς επίσης από πλήθος Θεσμικών Φορέων, Φορέων Υποστήριξης και Εθελοντικών Φορέων, όπως φαίνονται στις επίσημες ιστοσελίδες τους www.thesshalfmarathon.org, www.atgm.gr, www.alexanderthegreatmarathon.org.