Του Μιχάλη Μελισσίδη
Έφυγε από τη ζωή, στα 94 του, ο αιώνιος πρόσκοπος Κωνσταντίνος Ηρακλής Μαργαρόπουλος, διανύοντας περιόδους ταραχών, πολέμων, μία εφηβική ηλικία που συνήθως συναντάμε στα κείμενα του «Μικρού Ήρωα» και τις περιπέτειες του «Γιώργου Θαλάσση» (1953).
Δεν γνωρίζω αν ο «Θάνος Αστρίτης» είχε εμπνευστεί από τις περιπέτειες μιας ομάδας προσκόπων, που δρούσαν την «Χρυσή Δεκαετία» του ’50 (δική τους ονομασία), σίγουρα όμως ο μικρός «προσκοπάκος» του 1943 – που ο νονός του Αλέξανδρος Πετρίδης του πρόσθεσε το «Ηρακλής» μεταξύ του Κωνσταντίνου και του Μαργαρόπουλου (βλέπετε ο νονός ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Γ.Σ. Ηρακλής) – έγινε Αρχηγός το 1952, βάζοντας δύσκολα στους Γερμανούς. Κυρίως όμως η δράση των Πιγκουΐνων της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης αποσκοπούσε στο κοινωνικό έργο της ομάδας. Στον εφοδιασμό με τα εντελώς απαραίτητα, μέσα από τη δραστηριότητα προσκοπικών παιχνιδιών, στην ανακούφιση πληγέντων μετά την κατοχή, τροφοδοσίες, δεντροφυτείες, μεταφορές προϊόντων σε γειτονικούς νομούς, εξορμήσεις που άγονται και φέρονται από τον προσκοπικό όρκο.
Ο Κ. Μαργαρόπουλος σε εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Τρίτωνα (αρχείο Κ. Μαργαρόπουλου).
Την Κυριακή 20.01.1980, μετά το τέλος του ανώμαλου δρόμου, ο τότε Πρόεδρος του Τρίτωνα Παναγιώτης Ψωμιάδης τίμησε τον τέως Πρόεδρο του συλλόγου και τότε Πρόεδρο της ΤΕ ΣΕΓΑΣ Κωνσταντίνο Μαργαρόπουλο, για την πολυετή του προσφορά στον Τρίτωνα και γενικά στον αθλητισμό της Β. Ελλάδας (αρχείο Κ. Μαργαρόπουλου).
ΜΕΤΑΛΛΙΑ, ΑΡΓΥΡΟΣ ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΚΑΙ … ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Δεν είναι άλλωστε τυχαία η βράβευση της ομάδας και ειδικότερα του Λύση Κεχαγιά και του Κωνσταντίνου Μαργαρόπουλου με την απονομή χρυσού κι ασημένιου μεταλλίου αντίστοιχα από το βασιλιά Παύλο.
Το κεφάλαιο του προσκοπισμού, τεράστιο, ανεξάντλητο και διαχρονικό, με τον «Αργυρό Φοίνικα», την ύψιστη προσκοπική διάκριση να κοσμεί μία γωνιά της βιβλιοθήκης του και να λέει συχνά το ότι πέτυχε το οφείλει σ’ αυτό το κομμάτι της ζωής του. Είναι αυτό που του άνοιξε ορίζοντες για τη συνέχεια.
Ποτέ δεν αναζήτησε την δημοσιότητα μέσα από τις πράξεις του αλλά ήταν αυτές που τον οδήγησαν στην δημοσιότητα. Ποτέ δεν παρέλειπε να αναφέρει τους φίλους του, ονομαστικά, απολαμβάνοντας την φιλία τους , την πρόοδο τους. Ένας άνθρωπος που γνώρισε την κατοχή, τον εμφύλιο, την μεταπολίτευση, που μπήκε στην Εθνική Αντίσταση – γόνος οικογένειας Μακεδονομάχων γαρ- που τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο της Ε.Δ.Ε.Ε. (Ναπολέων Ζέρβας) αλλά και το χρυσό από την Πολιτεία, με πλείστες τιμητικές διακρίσεις.
Μέσα δεκαετίας ’70, ο Πρόεδρος του Τρίτωνα, Κ. Μαργαρόπουλος, ενώ απονέμει σε νεαρό νικητή του ανώμαλου δρόμου, στην κατηγορία των παίδων) – αρχείο Κ. Μαργαρόπουλου.
Ο ΑΘΛΗΤΗΣ, Ο ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ
Ένα μετάλλιο του ξέφευγε… αυτό του ΣΕΓΑΣ!
Ή μάλλον ο ΣΕΓΑΣ τον προσπερνούσε.
Η πολύ στενή οικογενειακή του σχέση με τον αθλητισμό και δη με το στίβο, τον ώθησε να ασχοληθεί από μικρή ηλικία με τον κλασικό αθλητισμό. Η Ελεύθερη και Ελληνική δισκοβολία τα χρόνια της κατοχής τον κέρδισε και έτσι με τα χρώματα του ΒΑΟ έκανε τα πρώτα του βήματα στο γήπεδο της ΧΑΝΘ. Η εφηβεία τον βρήκε στο Ναυτικό να αγαπάει … το βόλεϊ. Στον προσκοπισμό ίδρυσε εντός των τειχών τα δύο αυτά τμήματα, αλλά επειδή διαπίστωσε την οργανωτική του ευχέρεια προχώρησε εντός των τειχών!
Ποτέ δε σταμάτησαν να τον τιμούν γιατί δε τους έδωσε το δικαίωμα. Φύση ενεργός άνθρωπος με συμμετοχή στα κοινά και που όποιες σκέψεις του τις έκανε πράξη.
Ο Πρόεδρος του Τρίτωνα Κ. Μαργαρόπουλος απονέμει μετάλλιο και αναμνηστικό δίπλωμα σε έναν από τους νικητές του 20ου ανωμάλου δρόμου του Τρίτωνα το 1977. – αρχείο Κ. Μαργαρόπουλου.
Ο «ΤΡΙΤΩΝ» ΙΔΡΥΕΙ ΤΟΝ ΤΡΙΤΩΝΑ
Έτσι προχώρησε σε μια ομάδα, τα μέλη της οποίας ίδρυσαν ένα σύλλογο, την ονομασία του οποίου την έδωσε ο ίδιος εξολοκλήρου αντλώντας το όνομα από το προσκοπικό του παρατσούκλι : «Τρίτωνας». Ο Μορφωτικός Εκδρομικός Αθλητικός Σύλλογος Τρίτων (1957) έκανε το όνειρο κάθε αθλούμενου να θέλει να ασχοληθεί ποικιλοτρόπως, πραγματικότητα. Στον Τρίτωνα θα μπορούσε να βρει κάποιος τμήματα μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ αλλά παράλληλα η οργάνωση εκδρομών και πνευματικών εκδηλώσεων – είχε προαναγγελθεί η ίδρυση βιβλιοθήκης – αντιπροσώπευε τον τίτλο του συλλόγου αλλά και το σκοπό της ίδρυσης του. Σύντομα ο Τρίτων έφθασε να πρωταγωνιστεί στο πανελλήνιο, παρά τις πολλές δυσκολίες, την ίδια ώρα που ο Κ. Μαργαρόπουλος, εκτός από την Προεδρεία του Συλλόγου του και την πάγια συμμετοχή στα Δ.Σ. (σπουδαίο δίδυμο με τον Γιώργο Μπαλιδάκη και αργότερα με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη) δέχονταν προσκλήσεις και απαντούσε θετικά να μπει στις διοικήσεις διαφόρων σωματείων.
Δέχθηκαν τις γνώσεις του και την ενέργεια του η ΕΠΕΣΘ, η ΕΟΧ, ο Σύνδεσμος Βετεράνων Α.Σ.Θ., ο Σύνδεσμος Βετεράνων Βορείου Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Επισήμων Κριτών Στίβου, πολιτιστικά και φιλανθρωπικά σωματεία πέραν του αθλητισμού ενώ ως πρόεδρος της Τ.Ε. ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης ενήργησε ώστε να διοργανωθούν οι Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου (σε ένα κατάμεστο από κόσμο Καυταντζόγλειο) . Κι όχι μόνο αυτό αλλά πρωτοστάτησε να έρθει η περίφημη Νάντια Κομανέτσι στο Παλέ Ντε Σπόρ και να αγωνιστεί προς τέρψιν του κοινού (η Ομοσπονδία Γυμναστικής υπάγετο τότε στον ΣΕΓΑΣ).
Και κάπως έτσι μετά το χάλκινο μετάλλιο του ΣΕΓΑΣ, το 1975, έφτασε η ώρα και για το χρυσό μετάλλιο του στις αρχές της δεκαετίας του 2020 επί προεδρίας Βασίλη Σεβαστή στο ΣΕΓΑΣ.
Ο Κ. Μαργαρόπουλος απονέμει αναμνηστική πλακέτα στον Μ. Γιαννακάκο (δεξιά), πρώτο Πρόεδρο του Τρίτωνα, κατα τη διάρκεια εκδήλωσης για τα 20 χρόνια του Συλλόγου – αρχείο Κ. Μαργαρόπουλου.
ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ
Όμως η ανεξάντλητη ατζέντα του Κωνσταντίνου Μαργαρόπουλου δεν κλείνει με ένα χρυσό μετάλλιο, ούτε αποτελούσε αυτοσκοπό η κάθε τιμητική του διάκριση (αναρίθμητες).
Η ζωή του όλη έχει να κάνει με την προσφορά του στο κοινωνικό έργο. Οι Λάϊονς ήταν ένα κομμάτι της ζωής του, ενώ ήταν ουσιαστική η παροχή βοήθειας για τη συλλογή και τεκμηρίωση πληροφοριών ώστε να εκδοθεί το 160 σελίδων λεύκωμα του Τρίτωνα (1957 – 2009). Το 2021 έγινε εκτενής αναφορά στο πρόσωπό του σε ντοκιμαντέρ που είχε τίτλο «Οι πρόσκοποι στην Κατοχή».
Την κοινωνική ταυτότητα και την διάσταση που έδωσε στον αγαπημένο του Σύλλογο, συνεχίζει η νυν διοίκηση, η οποία θαρρείς πήρε τη σκυτάλη από τον Κ. Μαργαρόπουλο και με αφορμή τις δύο διεθνείς διοργανώσεις, τον Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» και Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο, έχει ξεδιπλώσει μία τεράστια ομπρέλα κοινωνικής προσφοράς, πάνω από τη Θεσσαλονίκη, αρωγός και συμπαραστάτης όσων χρήζουν βοήθειας αλλά και υποστήριξης.
Ήδη, με σχετική απόφαση, ο 17ος Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος – bwin θα είναι αφιερωμένος στην μνήμη του Κωνσταντίνου Ηρακλή Ν. Μαργαρόπουλου αλλά παράλληλα επίκειται συνεργασία με την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, με την συμβολή της οικογένειας του Κ. Μαργαρόπουλου μέσω της κοινωνικής προσφοράς, προκειμένου η Σημαία του Συλλόγου να έχει κάθε λόγο να κυματίζει στο πέρασμα των χρόνων.
Και προσέξτε … ο Κωνσταντίνος Ηρακλής Μαργαρόπουλος δεν είναι φίλος του Προσκοπισμού! Είναι ΠΡΟΣΚΟΠΟΣ!!
1977. 20ος ανώμαλος δρόμος του Τρίτωνα, στον Κέδρηνο Λόφο. Διακρίνονται από αριστερά οι Πλούταρχος Σαρασλανίδης προπονητής στίβου, Θανάσης Σιάτρας Γενικός Γραμματέας του Τρίτωνα, Β. Μίχας, Γ. Μαρκίδης, Κωνσταντίνος Μαργαρόπουλος Πρόεδρος του Τρίτωνα, Μίτος Κυπαρίσσης παλιός αθλητής του Ηρακλή στους δρόμους αντοχής, Λάκης Κουρκοντίδης προπονητής στίβου, Νίκος Ζιάνος αθλητής του Τρίτωνα στους δρόμους αντοχής και Δρόσος Χριστόπουλος αθλητής του Τρίτωνα (αρχείο Πλ. Σαρασλάνίδη).