Το τρέξιμο είναι ένα ιδανικό άθλημα για σχεδόν κάθε ηλικία με ελάχιστους περιβαλλοντικούς και οικονομικούς φραγμούς. Ειδικότερα, το τρέξιμο μαζί με την οικογένεια αποτελεί μια υγιή δραστηριότητα τόσο διανοητικά όσο και σωματικά για όλους τους συμμετέχοντες,  καθώς απομακρύνει -έστω και για λίγο – τα μέλη της  από την προσκόλληση  στην τεχνολογία  φέρνοντάς  τα  πιο κοντά μεταξύ τους σαν οικογένεια.

Καθώς το παιδί αρχίζει να περπατά και να μπαίνει στην προσχολική ηλικία, το «τρέξιμο» μπορεί να μην εμπίπτει στον κλασικό του προορισμό. Το να ξεκινήσει με παιχνίδια «τρέξιμο», όπως κυνηγητό ή αγώνα για 30 δευτερόλεπτα στην πίσω αυλή ή σε μια παιδική χαρά, αυτό μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για την εισαγωγή του τρεξίματος στον κόσμο των μικρών παιδιών.

Τα μικρά παιδιά (7-10 ετών) και οι προέφηβοι (10-12 ετών) ίσως είναι δύσκολο να πειστούν αρχικά, αλλά αν ξεκινήσουν με το περπάτημα ως οικογένεια αυτό αποτελεί μια καλή αρχή.  Οι γονείς μπορούν να τρέχουν και τα παιδιά να ακολουθούν δίπλα-δίπλα ενώ κάνουν ποδήλατο. Αυτές οι δραστηριότητες απομακρύνουν τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τον καναπέ και την τηλεόραση, ενώ  ενθαρρύνουν όλους να μετακινηθούν.

Εάν τα παιδιά απολαμβάνουν οικογενειακό χρόνο μαζί με τους γονείς ενώ είναι έξω και αρχίζουν να είναι δραστήρια, με την πάροδο του χρόνου μπορούν να εισαχθούν αργά διαστήματα περπατήματος και τρεξίματος τα οποία θα αυξάνονται σε διάρκεια καθώς τα παιδιά μαθαίνουν τις δικές τους φυσικές ικανότητες. Τα παιδιά, στις ηλικιακές ομάδες που προαναφέραμε, θα πρέπει να μπορούν να αυξήσουν με ασφάλεια την απόσταση τρεξίματός τους έως και 5 χιλιόμετρα. Καθώς η αντοχή του παιδιού προχωρά, δεν θα ήταν αδύνατο να σκεφτεί κανείς να τρέξει τελικά μαζί έναν αγώνα 5 χιλιομέτρων σε μια εκδήλωση φιλική προς την οικογένεια.

Έτσι, δεν υπάρχει ένας σωστός τρόπος για να εμπλακεί όλη η οικογένεια στο τρέξιμο και μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη μέσα στην οικογένεια. Ωστόσο, αυτές οι διαφορές στην ικανότητα δεν πρέπει να αποθαρρύνουν μια οικογένεια να δοκιμάσει το τρέξιμο ως δραστηριότητα που μπορεί να πραγματοποιηθεί  μαζί.

Εάν «τρέχετε» με μικρά παιδιά, να έχετε κατά νου ότι δεν πρέπει να τρέχουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή αποστάσεις. Παιχνίδια, διαλείμματα και ίσως ακόμη και μερικά σνακ μπορεί να χρειαστούν για να κρατήσουν το ενδιαφέρον των μικρών.

Με μεγαλύτερα παιδιά, το τρέξιμο ως οικογένεια δεν θα πρέπει να θεωρείται αγώνας, αν και ο φιλικός ανταγωνισμός ενδείκνυται μεταξύ εκείνων που βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση αντοχής και αυτοπεποίθησης. Ωστόσο, εάν σας ενδιαφέρει περισσότερο να χρησιμοποιήσετε το τρέξιμο ως εργαλείο για να ενισχύσετε τον οικογενειακό δεσμό, φροντίστε να διατηρήσετε το ρυθμό χαλαρό και συντονισμένο με αυτόν του πιο αργού δρομέα της οικογένειας. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι οι οικογενειακοί χρόνοι τρεξίματος είναι συνεδρίες συνδέσμων.

Για τα μέλη που έχουν δεσμευτεί να προπονούνται για μια συγκεκριμένη απόσταση αγώνα, δεν χρειάζεται να παρακάμπτουν την οικογενειακή διασκέδαση, αλλά μπορούν να συντονίσουν την προθέρμανση ή τη χαλάρωσή τους με όλη την οικογένεια. Έχοντας κάποια ευελιξία και τροποποιώντας ελαφρά τις μεγαλύτερες διαδρομές θα υποστηρίξουν την οικογενειακή νοοτροπία.

Όταν όλη η οικογένεια έχει θέσει ως στόχο να συμμετάσχει σε έναν αγώνα μαζί αφού έχει εργαστεί στο κατάλληλο επίπεδο φυσικής κατάστασης, υπάρχουν πολλές επιλογές για να εγγραφείτε ως οικογένεια.

Συγκεκριμένα ο 17ος Διεθνής Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος-bwin καλύπτει την οικογενειακή ατμόσφαιρα. Εκτός από τον κύριο αγώνα, υπάρχουν διαδρομές μικρότερων αποστάσεων που στοχεύουν σε όλες τις ηλικίες και  τα επίπεδα, όπως εκείνη των 1000 μέτρων και των 5 χιλιομέτρων, έτσι ώστε μια ολόκληρη οικογένεια να μπορεί να συμμετάσχει την Κυριακή 30 Απριλίου 2023 σε  μια γιορτή αθλητισμού, αφιερωμένη στην οικογένεια!

Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί πολλές εκδηλώσεις που αφορούν τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Ο Δρόμος μαθητών Δημοτικών Σχολείων αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προσδοκία σε χρώμα και συμμετοχή παιδιών, το πρόγραμμα παιδαγωγικών παιχνιδιών και δημιουργικής απασχόλησης Kids’ Athletics που θα ακολουθήσει και θα εξελίσσεται σε όλη τη διάρκεια του Διεθνούς Μαραθωνίου, το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών μαθητών δημοτικών σχολείων, το παιδικό πρωτάθλημα σκάκι, θα καταστήσουν τον 17ο Διεθνή Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin αθλητική και κοινωνική γιορτή για τη Θεσσαλονίκη, ιδανικό τουριστικό αθλητικό προορισμό για όλη την οικογένεια, με συμμετοχές τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Το να τρέχετε μαζί ως οικογένεια είναι ωφέλιμο σε πολλά επίπεδα. Όχι μόνο δημιουργεί μια υγιή δραστηριότητα, αλλά παρέχει και ποιοτικό χρόνο. Το τρέξιμο σε ένα περιβάλλον χωρίς άγχος μπορεί να προσφέρει πολλά θετικά ψυχικά και σωματικά οφέλη, τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά,  χωρίς να απαιτεί υπερβολική οικονομική επένδυση. Πέρα από το γεγονός ότι το τρέξιμο ως οικογένεια μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετο “δέσιμο” μεταξύ των μελών της, αλλά και εγγύτητα, είναι βέβαιο ότι  θα βοηθήσει το παιδί  να αναπτύξει ενδεχομένως  επιπρόσθετο πάθος για το άθλημα.