Ο κηπουρός Ακάκιος που έκανε στην πρώτη του εμφάνιση σε Μαραθώνιο 2ωρ.56′, ο ταξιτζής που εκτελεί δρομολόγια Πόρτο Χέλι – Αθήνα και στο ενδιάμεσο κάνει προπονήσεις, ο εστιάτορας που αναζητεί το τέλειο σέρβις για τους πελάτες του, αλλά και το καλύτερο για το σώμα του παίρνοντας τα …βουνά, η κομμώτρια που είχε 2 νύφες να χτενίσει το Σάββατο, αλλά την Κυριακή στις 7πμ πήρε εκκίνηση στο Μαραθώνιο , ο νταλικέρης που μετά από τόσα χιλιόμετρα οδήγησης έτρεξε κι ένα 5άρι, εργαζόμενες μητέρες που αναζητούν τον χρόνο τους μέσα από χιλιόμετρα τρεξίματος, μονογονείκές οικογένειες κάνουν την… ψυχοθεραπεία τους με προπονήσεις… όλοι τους  άνθρωποι της καθημερινότητας που έχουν τον κοινό παρονομαστή της φιλοσοφίας και κατεύθυνσης του Γιάννη Κουρκουρίκη… της ομάδας του!

Του γνωστού ως κωπηλάτη, παγκόσμιου πρωταθλητή μιας άλλης εποχής και νυν δρομέα μεγάλων αποστάσεων – δεν θέλει την ετικέτα του Σπαρταθλητή θεωρώντας πως άλλο είναι να τρέχεις στο Σπάρταθλο κι άλλο να είσαι Σπαρταθλητής – αυτού που έχει κάνει την αντοχή, το τρέξιμο τρόπο ζωής. Την  χαρά να δοκιμάζεσαι σε αποστάσεις μικρές ή μεγάλες, σε άσφαλτο ή βουνό, σε διαφορετικές εποχές και τόπους.

Ο ΚΩΠΗΛΑΤΗΣ, Ο ΤΕΦΑΤΖΗΣ , Ο ΔΡΟΜΕΑΣ

Ο Γιάννης Κουρκουρίκης  είναι ένα φαινόμενο,  στα δικά μας μάτια, με απίστευτες δυνάμεις που πηγάζουν κυρίως από την θέλησή του. Το “μπορώ”,  το  “θέλω”, έχει τον χώρο του στο “ευ ζην” που αποτελεί και το σύνθημα σε κάθε πρωινό ξύπνημα!

Δεν είναι λοιπόν καθόλου περίεργο ή παράξενο που οι γνώσεις του γύρω από το τρέξιμο, την φυσική κατάσταση, την προπόνηση μέσα από την κωπηλασία εν αρχή και την αντοχή στη συνέχεια, τον οδήγησαν να δημιουργήσει μια ομάδα, μεταλαμπαδεύοντας γνώση κι εμπειρία σε όσους είναι πρόθυμοι να ακούσουν, να μάθουν, να προσφέρουν στον εαυτό τους…

“Η θετικότητα του Γιώργου Ραμπότα, καθηγητή που βρήκα στα ΤΕΦΑΑ, λάτρης του στίβου, με βοήθησε να δημιουργήσω κι εγώ τον δικό μου χώρο, την δική μου τρέλα και να αναρωτηθώ ή μάλλον να οδηγήσω τον εαυτό μου σ αυτό που με έθελξε πιο πολύ.  Το τρέξιμο στα βουνά, στη φύση είναι μαγεία. Με αναγνώριζε ο κόσμος, ρωτούσε την άποψή μου και επειδή το ένα φέρνει το άλλο, είπα να κάνω ενώ γκρουπάκι. Έτσι φθάσαμε σε μια ομάδα 50-60 ανθρώπων που δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους, άλλος σε μεγάλες αποστάσεις, άλλος σε μικρές…”

Ο ίδιος υπηρετεί το Πυροσβεστικό Σώμα, έφθασε το βαθμό του Αντιπυράρχου και επικοινωνεί την Άθληση, την εμπειρία του στους συναδέλφους του, ανταποδίδοντας την κίνηση αυτού του Σώματος Ασφαλείας να εντάξει στο δυναμικό του παγκόσμιους πρωταθλητές αθλημάτων.

Η εκγύμναση ειδικών ομάδων της κοινωνίας, αντανακλά  στις επιδόσεις τους κι αυτό είναι κάτι που ο Γιάννης Κουρκουρίκης το κάνει με ευχαρίστηση, γιατί στο πρόσωπο  του διπλανού του καθρεφτίζεται η ευφορία, η ευεξία και η απομάκρυνση της πίεσης.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

“..Είναι λογικό αν και πολλά πράγματα τα κρατάω μέσα μου, να κρατάω σημειώσεις για τις επιδόσεις, για την πορεία κάθε μέλους της ομάδας. Η επιλογή του αγωνίσματος είναι δική τους αλλά η κατεύθυνση για ετοιμότητα ή για απόσταση, δική μου. Προτιμώ το test  να γίνεται στη πόλη που ζει ο δρομέας.  Προτιμώ τις πιστοποιημένες διαδρομές που συν τοις άλλοις παρέχουν ασφάλεια, όπως ο Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος ή το 10άρι του, το 5άρι του… τους ορεινούς αγώνες λόγω περιβάλλοντος, με δική τους προτίμηση…”

ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΛΙΣΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η λίστα της ομάδας του Γιάννη Κουρκουρίκη συμπληρώνεται και μέχρι να κλείσουν οι εγγραφές για τον 18ο Μαραθώνιο Μέγας Αλέξανδρος – bwin (27 Μαρτίου), θα είναι έτοιμη και ο ίδιος θα έχει εικόνα της συμμετοχής των δρομέων του.

“Ο Νυχτερινός  Ημιμαραθώνιος  Θεσσαλονίκης  είναι διαφορετικός.  Υπάρχει ο ανταγωνισμός αλλά θεωρείται βέβαιο ότι 40- 45 δρομείς παίρνουν μέρος.  Είναι η διαφορετικότητα του αγώνα, της πόλης τη νύκτα, τα φώτα… σε συνεπαίρνει. Ο Μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος έχει άλλο χαρακτήρα, είναι πιο αγωνιστικός. Προτιμάται από δρομείς που θέλουν να δοκιμάσουν, ειδικά για πρώτη φορά στην απόσταση Πέλλα- Θεσσαλονίκη.  Καλό είναι να ξεκινάς από αυτόν τον αγώνα.  Έχω έτοιμη την ομάδα γι αυτόν!”

Η ΒΟΥΛΑ ΤΖΕΒΕΛΕΚΗ

Η ομάδα περιλαμβάνει όλες τις ηλικίες.  Από 21 ετών δρομείς μέχρι 78. Απο τις πιο γνωστές πλέον προσωπικότητες του δρομικού  κινήματος η Βούλα Τζεβελέκη, στα 78 της, αναζητεί νέα…ρεκόρ!

” …Η κυρία Βούλα είναι μια κατηγορία μόνη της. Έχει απαιτήσεις  από τον ίδιο της τον εαυτό. Δεν μπαίνει σε καλούπια. Έχει βάλει στόχο να καταρρίψει όλα τα ρεκόρ έως 80 ετών. Είναι αξιοθαύμαστη…”

Ο Γιάννης Κουρκουρίκης προετοιμάζει δρομείς ανά την Ελλάδα. Η πανδημία ενίσχυσε το διαδικτυακό του πρόγραμμα σε μια πιο κλειστή ομάδα, με προγράμματα ενδυνάμωσης, διατροφής και work out συζητήσεις που φθάνουν σε πολλές ώρες video.

Τα παιδιά του, η Όλγα και ο Κυριάκος είναι κωπηλάτες (ο Κυριάκος είναι πανελληνιονίκης στο τετραπλό σκιφ), αλλά ενίοτε τον συνοδεύουν στους 2 μεγάλους αγώνες της πόλης.  Αυτή όμως που σίγουρα ξεχωρίζει είναι η μητέρα του Κυριακή, που άλλωστε θα υπερασπιστεί τον Απρίλιο τον τίτλο της ως πρώτη στο 5άρι (ηλικιακά).

Όσο για τον ίδιο, δεν θα μας εκπλήξει αν μετά από έναν αγώνα 160 χλμ, τον δούμε να τερματίζει και στο 5άρι του 18ου …έτσι για το καλό!!!!