Πρόσωπα γεμάτα χαρά, ενέργεια και ευεξία, σε ομαδική συμμετοχή κάνουν ασκήσεις γυμναστικής υπό τους ήχους … μπιζάτης μουσικής και ρυθμό από τη γυμνάστρια Ντανιέλα Τζόλλα.

Αυτή την εικόνα συνάντησα με το που μπήκα στο 4ο ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η επίσκεψη αποκάλυψε την τάση των ανθρώπων της αποκαλούμενης Γ’ ηλικίας, να δημιουργήσουν τον δικό τους χώρο στην καθημερινότητά τους, να πάρουν αυτοί το τιμόνι του προγράμματος και να δείξουν ότι τους είναι απαραίτητη η κοινωνική επαφή. Η φυσική τους κατάσταση εξαιρετική. Άλλωστε δεν εξηγείται αλλιώς η μαζική τους συμμετοχή – ως ομάδα πλέον- στο 5άρι του 18ου Μαραθωνίου Μ. Αλέξανδρος bwin. Αυτό που παρατήρησα ήταν η σχέση των ανθρώπων αυτών με την γυμνάστρια, η διαπροσωπική σχέση και όπως απέδειξε ένας μικρός διάλογος με τους ασκούμενους, σχέση που συναντάμε μεταξύ αθλητών – προπονητών! Κάτι ανάλογο που συμβαίνει και με την Κοινωνική Λειτουργό Τατιανή Πατρώνα, η οποία απολαμβάνει να κατευθύνει, ενίοτε να λύνει όποια προβλήματα προκύπτουν και άπτονται της επιστήμης της.

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Ο ΡΥΘΜΟΣ

“”Ασκούνται 40 άνθρωποι δύο φορές την εβδομάδα. Ασκήσεις ορθοσωμικής, αερόβιας γυμναστικής και μυϊκής ενδυνάμωσης. Έχουμε ηλικίες από 60 έως 84 ετών και γυμνάζονται συστηματικά όλο το χρόνο. Στα 13 παραρτήματα του Δήμου το ποσοστό των αθλουμένων έχει αυξηθεί κι αυτό γιατί υπάρχει πλέον μόνιμος γυμναστής σε κάθε ένα από τα παραρτήματα. Το στερεότυπο της γήρανσης έχει καταργηθεί και αυτοπροσδιορίζεται ο καθένας ηλικιακά με τον τρόπο που σκέπτεται, που αθλείται και χαίρεται κατ’ επέκταση τη ζωή…”” Λόγια της Ντανιέλας Τζόλλα που πριν 6 χρόνια δημιούργησε τον πυρήνα εκγύμνασης ταυτίζοντας παραστάσεις από την παγκόσμια κοινότητα, προσθέτοντας παιχνίδια (μπάλες, πιλάτες, βέργες… κλπ), κρατώντας το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Όλη αυτή τη προσπάθεια παρακολουθεί από κοντά ο Αντιδήμαρχος Μέριμνας για την Τρίτη ηλικία, Λάζαρος Ζαχαριάδης.

ΜΕΓΑΛΩΣΕ Η ΟΜΑΔΑ ΜΕ 200 ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!!

“”Για 1η φορά στα χρονικά του Δήμου, δημιουργήθηκε μια νέα αντιδημαρχία, ειδικά μέριμνας για την Γ’ ηλικία. Ο Δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης θέλει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό. Ενσωματώθηκαν τα ΚΑΠΗ, αλλά δεν είναι μόνο αυτές οι δράσεις. Ένας από τους στόχους μας είναι να κρατάμε ενεργούς τους ηλικιωμένους. Πριν 6 χρόνια πήραμε μέρος στον Μαραθώνιο Μ. Αλέξανδρος με 30 άτομα και φέτος έχουμε φθάσει να έχουμε 200 συμμετοχές. Θεωρώ ότι είμαστε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες που θα πάρουν μέρος στους αγώνες. Είμαι ευτυχής γιατί αυτή η δραστηριότητα ικανοποιεί τα μέλη μας και βεβαίως τους βοηθά στην ευεξία, νοιώθουν πάρα πολύ καλά και γι’ αυτό το λόγο έχουμε συνεχή αύξηση στις συμμετοχές. Έχουμε διάφορες ομάδες με διάφορες δραστηριότητες, τους κρατάμε ενεργούς με κάθε τρόπο. Κάνουμε μαζί ωραία πράγματα. Τολμώ να πω ότι είμαι ευτυχής που προΐσταμαι πολιτικά της Γ’ Λυκείου..””!! Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με κάποιους από την ομάδα του Δ’ ΚΑΠΗ.

ΕΦΗ ΣΤΟΙΚΟΥ Ετών 69

“Μπήκα στην ομάδα πριν ένα χρόνο. Ήρθα από την Αυστραλία. Ήμουν αθλήτρια των 400μ. Θέλω να διατηρηθώ σε καλή κατάσταση. Η γυμναστική είναι το παν. Εδώ γνωρίζουμε κόσμο, έχουμε κοινωνική επαφή…”” Η Έφη Στόικου πέρσι έτρεξε τα 5χλμ σε 47′.38″ και στον Νυχτερινό σε 42′.58″

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΣΚΑΡΛΑΤΟΥ Ετών 60

“..το κάνω για τον εαυτό μου. Ήμουν εκπαιδευτικός, τώρα συνταξιούχος. Έχω ένα θέμα με τα γόνατά μου, αλλά θα βαδίσω. Δεν θέλω να χάσω τον αγώνα! Βρήκα πολύ καλή ατμόσφαιρα εδώ. Ένας λόγος που μου αρέσει να έρχομαι είναι η Ντανιέλα. Δεν μας πιέζει, δεν μας προσβάλλει. Μας αγαπάει.. Σήμερα πήγα στη λαϊκή, καθάρισα τα ψάρια κι ήρθα γρήγορα εδώ. Δεν ήθελα να χάσω την προπόνηση..!!””

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ Ετών 75

“”Είκοσι χρόνια αθλούμαι. Πήγαινα σε γυμναστήριο του Δήμου στην περιοχή Παπάφη. Παλαιότερα πληρώναμε 10€ το μήνα. Τώρα όχι. Κλείνω 10 χρόνια εδώ, αισθάνομαι διαφορετικά με την Ντανιέλα. Με στήριξε όταν έχασα τον άνδρα μου… Είναι ωραίο περιβάλλον, δεν με άφησαν να χαθώ…””

ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Ετών 80

Ο Στέλιος Αρβανιτίδης εδώ και 10 χρόνια είναι ο πιστός δρομέας των 5χλμ του Μ. Μ. Αλέξανδρος, αλλά και του Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου της Θεσσαλονίκης. Επίσης κάθε πρωί – μα κάθε πρωί – γυμνάζεται, χωρίς όργανα, για 15′-20′ με κινήσεις χεριών- ποδιών. Δεν λέει όχι και σε άλλους αγώνες, ενώ θεωρεί πολύτιμο το φανελάκι από κάθε αγώνα που συμμετέχει. Έρχεται η ώρα να προσθέσει άλλο ένα τώρα!!! (video).

Το ραντεβού δόθηκε: Εκκίνηση 12.30, στο Δημαρχείο της πόλης, στα 5χλμ, του 18ου Μαραθωνίου Μ. Αλέξανδρος bwin.