Με τη συμμετοχή 17.000 δρομέων από 71 χώρες, γεγονός που αποτελεί νέο ρεκόρ διεθνών συμμετοχών, Ελλήνων και ξένων πρωταθλητών, δρομέων Υγείας κάθε ηλικίας και επιπέδου, και τη συμπερίληψη δρομέων με αναπηρίες και ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, ο «Μαραθώνιος της Ιστόρίας» μετέτρεψε το ηλιόλουστο πρωινό της Κυριακής 21 Απριλίου σε μια πολύπλευρη, γεμάτη χρώμα αθλητισμού και πολιτισμού, μοναδική εμπειρία.

Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων που αφορούσε τα παιδιά και όλη την οικογένεια, η Ειρηνοδρομία Πέλλα – Θεσσαλονίκη, η Ενημερωτική Ημερίδα του Μαραθωνίου που αφορούσε τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και η διεξαγωγή Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Δρόμου ΑμεΑ στο πλαίσιο της διοργάνωσης συμπλήρωσαν  τη μεγάλη γιορτή.

Οι έντονες συγκινήσεις και η δρομική απόλαυση για τους χιλιάδες συμμετέχοντες στον 18ο Διεθνή Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin συνδυάστηκε με το πλουσιότερο πρόγραμμα δράσεων Κοινωνικής Προσφοράς και μοναδικά δώρα για τους συμμετέχοντες, στον κατά κοινή ομολογία καλύτερο Μαραθώνιο της Ιστορίας από όσους έχουν διεξαχθεί!

Βασικό μέλημα της Οργανωτικής Επιτροπής αποτέλεσε η μείωση στο ελάχιστο του οικολογικού αποτυπώματος της διοργάνωσης με σειρά συνεργασιών και ενεργειών σε έντεκα τομείς δραστηριοποίησης περιβαλλοντικής διαχείρισης, καθώς και προμηθειών υλικοτεχνικής υποδομής, ώστε σταδιακά αυτή να μετατραπεί σε απόλυτα οικολογική (Green Marathon).

Το πολύ σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα που δημιούργησε η φετινή διοργάνωση, αλλά και τα 17.000 χαμόγελα των δρομέων κάθε ηλικίας, ήταν η ισχυρότερη απόδειξη της ποιότητας και των αξιών που χαρακτηρίζουν τη μεγάλη αθλητική γιορτή της Βόρειας Ελλάδας.

Αναμφίβολα βασικός συντελεστής της κατά κοινής ομολογίας μεγάλης επιτυχίας αποτέλεσε η συμμετοχή των Χορηγών της διοργάνωσης οι οποίοι έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο, με πολλαπλές δράσεις Κοινωνικής Προσφοράς και με πλούσια δώρα για τους συμμετέχοντες:

– Ο Ονομαστικός Χορηγός της διοργάνωσης bwin, πέραν της γενικά καθοριστικής συμμετοχής του, προσέφερε τα αναμνηστικά τεχνικά T-shirt προς τους συμμετέχοντες δρομείς, καθώς επίσης παραχώρησε στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης πεντακόσιες δωρεάν συμμετοχές προς το κοινό, εντάσσοντας το  στη δρομική του ομάδας και δείχνοντας τον δρόμο της υιοθέτησης του υγιεινού τρόπου ζωής.

– Με την ίδια φιλοσοφία κινήθηκε και η ZeniΘ, Μεγάλος Χορηγός της διοργάνωσης και Ονομαστικός του επερχόμενου 12ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης, με πολυάριθμη δρομική ομάδα και σημαντική συμβολή στη διοργάνωση.

– Η LIDL στην πρώτη της επίσημη μεγάλη εμφάνιση σε μεγάλη δρομική διοργάνωση της χώρας εντυπωσίασε με την παρουσία της και τη μεγάλη δρομική ομάδα των υπαλλήλων της που κάλυψαν συνολικά 1.157 χιλιόμετρα, τα οποία μεταφράστηκαν σε δωρεά ύψους 12.500 ευρώ που προσφέρθηκαν στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής.

– H ΑΥΡΑ, Κύριος Χορηγός της διοργάνωσης, ενυδάτωσε για ακόμη μια χρονιά τους συμμετέχοντες δρομείς, υποστηρίζοντας την προσπάθεια τους και με προϊόντα όπως το Powerade, οι χυμοί  Amita και τα αναψυκτικά Fanta και Coca Cola, ενώ παράλληλα διενήργησε διαγωνισμούς προσφέροντας δωροεπιταγές για αγορές από γνωστή αλυσίδα αθλητικών ειδών.

– Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις του την επίσημη Συνέντευξη Τύπου της διοργάνωσης και διενήργησε διαγωνισμό προσφέροντας τρεις πλήρεις υποτροφίες σπουδών!

– Ξεχωριστή η παρουσία του ομίλου Euromedica, Επισήμου Χορηγού Υγείας της διοργάνωσης με άρτια οργανωμένα ιατρεία, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και ασθενοφόρα που πλαισίωσαν το Επιχειρησιακό Κέντρο της διοργάνωσης. Πολυάριθμη και η δρομική ομάδα του προσωπικού της.

– Η Chiquita παραχώρησε 85 δωρεάν συμμετοχές στο ΕΚΕΚ ΑμεΑ Θεσσαλονίκης (Εκπαιδευτικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία), καθώς και στο παράρτημα Βορείου Ελλάδος του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών.

– Η Herbalife διενήργησε διαγωνισμούς προσφέροντας πλήρη πακέτα υγιεινής διατροφικής υποστήριξης και παράλληλα συμμετείχε στη διοργάνωση με πολυάριθμη δρομική ομάδα.

– H ΑΝΑΔΟΜΩ διενήργησε διαγωνισμό προσφέροντας πλήρη ανακαίνιση μπάνιου αξίας 3.500 ευρώ. Επιπλέον, ήταν Αποκλειστικός Υποστηρικτής του Δρόμου 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων και παράλληλα ενέταξε στη δρομική του ομάδα το Ειδικό Εργαστήρι Κοζάνης / Κ.Ε.Κ. Ατόμων με Αναπηρία Κοζάνης.

– Η MIZUNO διενήργησε διαγωνισμό προσφέροντας πλήρη ανδρική και γυναικεία αγωνιστική εμφάνιση. Παράλληλα, προσέφερε ολόκληρο τον αγωνιστικό εξοπλισμό προς τους pacers του Μαραθωνίου Δρόμου και για όλη την εβδομάδα του μεγάλου αγώνα παρείχε δωρεάν πελματογράφημα για όλους τους δρομείς.

– Για τις μετακινήσεις της διοργάνωσης ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε στην ηλεκτροκίνηση. ΑΔΑΜΙΔΗΣ ΑΕ, Ecocar και Taxiway προσέφεραν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

– Η Cycle διενήργησε διαγωνισμό κληρώνοντας κατά την ημέρα του Μαραθωνίου ποδήλατο. Παράλληλα προσφέρει εκπτώσεις προς όλους τους συμμετέχοντες σε αγορές ποδηλάτου ή εξοπλισμού από το κατάστημα της.

– Βασικό στοιχείο της τροφοδοσίας των δρομέων της διοργάνωσης αποτελεί πλέον και η μπύρα. Η ΒΕΡΓΙΝΑ με την alcohol free δρόσισες τους συμμετέχοντες όλων των δρόμων του αγωνιστικού προγράμματος.

– Παράλληλα ο Όμιλος METROMEDIA, ο βασικότερος Χορηγός Επικοινωνίας της διοργάνωσης, διενήργησε διαγωνισμούς με όλα του τα μέσα (ραδιοφωνικοί σταθμοί, ιστότοποι, μέσα κοινωνικής δικτύωσης) και προσέφερε δωρεάν συμμετοχές στο κοινό.

– Τέλος, η Οργανωτική Επιτροπή της διοργάνωσης προσέφερε 4 δωρεάν συμμετοχές σε 2 ζευγάρια ως δώρο για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου και ακόμη 10 συμμετοχές σε 5 running partners ως Χριστουγεννιάτικο δώρο για τη νέα χρονιά.

Το επόμενο μεγάλο δρομικό ραντεβού της χώρας μας ανανεώνεται πλέον για το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024 και τον 12ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης – ZeniΘ, που αναμένεται να χαρίσει ανάλογες στιγμές σε όλους!

Ο Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ αποτελεί τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαραθωνίων AIMS και διεξάγεται σύμφωνα με τους κανονισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασσικού Αθλητισμού, World Athletics σε αγωνιστικές διαδρομές που φέρουν την επίσημη πιστοποίηση της. Διοργανώνεται από τον ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ με τη θεσμική συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την αιγίδα της οποίας φέρουν. Τελεί επίσης υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Παράλληλα τελείται με την ευγενική υποστήριξη του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, της ομοσπονδίας ΣΕΓΑΣ και υποστηρίζεται από τους Δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Πέλλας, Χαλκηδόνος, Δέλτα και Κορδελιού-Ευόσμου, καθώς επίσης από πλήθος Θεσμικών και Εθελοντικών Φορέων Υποστήριξης, όπως αυτοί φαίνονται στην επίσημη ιστοσελίδα του www.atgm.gr, www.alexanderthegreatmarathon.org.