του Μιχάλη Μελισσίδη
“Τον Μάϊο κλείνω τα 80. Τρέχω δύο Μαραθωνίους το χρόνο, έναν την Άνοιξη κι έναν προς το τέλος του χρόνου. Τον αγαπάω τον Μαραθώνιο “Μέγας Αλέξανδρος”, έχω τρέξει πολλές φορές. Δεν είναι μόνο η ιστορία. Τον θεωρώ ως έναν από τους πλέον εύκολους, αν όχι τον πιο γρήγορο…”
Λόγια του Παύλου Μπασδέκη, δρομέα ετών “75+” – όπως θέλει να λέει – και που στις 20 Μαΐου κλείνει τα 80. Δρομέας που έχει κατά νου το Πανελλήνιο ηλικιακό ρεκόρ άνω των 80 (4:55:14) και το αντίστοιχο Βαλκανικό (4:28:43).
ΟΣΟ ΠΕΡΝΑΝΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ…
Πιστός σ’ αυτό που μου είπε κάποτε: “Όσο περνούν τα χρόνια και μειώνεται η ταχύτητα, τόσο αυξάνονται τα χιλιόμετρα. Δεν μου αρέσουν οι μικρές αποστάσεις…”.
Το έχει κάνει μότο και μe αυτό πορεύεται. Όπως και όταν αυτοσαρκάζεται, λέγοντας πως έχει το “στυλ της πάπιας” όταν τρέχει (είχε τροχαίο ατύχημα στο παρελθόν), μολονότι δεν έχει την… ταχύτητα της πάπιας!
Στα 60 του, στον Μαραθώνιο, είχε 3:01:.03″, στα 70 του 3:45:33, στα 75 του έκανε βαλκανικό ρεκόρ στον Ημιμαραθώνιο (1:44:41″ στην Καλαμπάκα) και στο μεσοδιάστημα έχει αγωνισθεί στο Σπάρταθλο, σε αγώνα 100χλμ. και σε 12ωρο αγώνα όπου με τα 98789 μέτρα που διήνυσε σημείωσε…Παγκόσμιο Ρεκόρ!!
ΓΕΜΑΤΗ Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ
Ο χρόνος του μοιράζεται μεταξύ προπόνησης (από τις αγαπημένες του ώρες είναι στις 4 το πρωί), μαγειρέματος και της εγγονής του. Το γηπεδάκι της γειτονιάς του (Χολαργός), στα 1400μ. από το σπίτι του, διαθέτει ταρτάν. Εκεί κάνει τα λίγα (!) χιλιόμετρα και τα πολλά στον δρόμο (Υμηττό)!
ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ
Για τον δρομέα του Απόλλωνα Δυτικής Αττικής ο φετινός Επετειακός Μαραθώνιος “Μέγας Αλέξανδρος” , αποτελεί έναν δικό του επετειακό, αφού θα είναι ο 50ος του Μαραθώνιος ever, στην 27χρονη δρομική του πορεία (από το 1999).
Μια πορεία αξιοζήλευτη για έναν άνθρωπο που ζει απλά, λιτά και χαίρεται γι’ αυτό που κάνει…









