ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠAΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

A .Πανελλαδική παρουσίαση 10ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

Ολυμπιακό Μουσείο, Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015, ώρα 19:00.
 

Β. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (Κυριακή 5 Απριλίου 2015)

· 08:00 Μαραθώνιος δρόμος, Εκκίνηση: Πέλλα

· 08:45 Δρόμος Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. Εκκίνηση: Δημοτικό  Στάδιο Αμπελοκήπων-Μενεμένης

· 12:30 Δρόμος Υγείας και Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. Εκκίνηση: Εμπορικό κέντρο ‘One SALONICA’, οδός Γιαννιτσών (δυτ. είσοδος πόλης)

· 08:45 1000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων.Εκκίνηση: Πλατεία Αριστοτέλους

Προβλεπόμενες ώρες τερματισμού δρόμων (Λευκός Πύργος):

  • 10:15 τερματισμός Μαραθωνίου

  • 09:15 τερματισμός 10χλμ.

· 12:45 τερματισμός 5χλμ.

· 08:50 τερματισμός 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων
 

Γ. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

1. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

2. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα και υποστηρίζεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

3. Η διοργάνωση υποστηρίζει και υποστηρίζεται από σαράντα τρία (43) ιδρύματα κοινωνικής προσφοράς, τα οποία στα πλαίσια της διοργάνωσης, διεξάγουν τα προγράμματα κοινωνικής ευθύνης, στα οποία δραστηριοποιούνται. Κατ’αυτόν τον τρόπο, στηρίζονται ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, στις οποίες απευθύνονται, ενημερώνουν και ευαισθητοποιούν το κοινό για τις δράσεις τους και υποστηρίζονται από τη διοργάνωση οικονομικά δεδομένου ότι μέρος των εσόδων διατίθεται υπέρ του σκοπού που επιτελούν.

4. Ο τομέας περιβάλλοντος της Ο.Ε. του 10ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», θα διανείμει μπλουζάκια, στους νεαρούς δρομείς, που θα συμμετάσχουν στον Δρόμο των 1.000μ μαθητών Δημοτικών Σχολείων, με την επιγραφή: «Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ». Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το αύριο της χώρας μας, λαμβάνει το μήνυμα της περιβαλλοντικής αγάπης και ευαισθησίας, το οποίο και θα μεταφέρει γραμμένο στα μπλουζάκια τους.

5. Ο τομέας περιβάλλοντος της Ο.Ε. του 10ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», σε συνεργασία με τους έξι Δήμους της διαδρομής του Μαραθωνίου και Θεσμικούς Υποστηρικτές της, θα προβεί σε καθαρισμό των δρόμων και των παρυφών των δρόμων (Μαραθώνιος, 10.000μ., 5.000μ.), γεγονός πολύ σημαντικό για το αγωνιστικό μέρος της διοργάνωσης, την αισθητική εικόνα των περιοχών και για την υγεία του κοινωνικού συνόλου.

6. Παράλληλα, θα διεξαχθεί ανακύκλωση όλων των υλικών, που θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της διοργάνωσης (60.000 πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια και άλλα είδη).

7. Στα πλαίσια της διοργάνωσης θα διεξαχθεί Διεθνής Εορταστική Εκδήλωση Παραδοσιακών χορών με την παρουσία ξένων και ελληνικών παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων, γεγονός που προάγει την αθλητική και πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των λαών, τη διάδοση του μηνύματος του πολιτισμού δια μέσου του αθλητισμού.

8. Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης θα οργανώσει ξενάγηση της πόλης της Θεσσαλονίκης για τα στελέχη και τους επίτιμους καλεσμένους της διοργάνωσης.

9. Παράλληλα, με την παρούσα εξέλιξη του προγράμματος, οι Δήμοι Αμπελοκήπων, Πέλλας, Χαλκηδόνας και Κορδελιού – Ευόσμου, θα πραγματοποιήσουν αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις τοπικού χαρακτήρα, στα πλαίσια της διοργάνωσης.

 

Δ. ΑΦΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ ΦΛΟΓΑΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ-ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ

ΠΕΛΛΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Σάββατο 4 Απριλίου 2015)

 

11:30 Τελετή της Αφής της Αλεξανδρείου Φλόγας του Μαραθωνίου στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας. Παράδοση της Φλόγας στον Δήμαρχο Πέλλας κ. Στάμκο Γρηγόριο, μέλος της Επιτίμου Ο.Ε. της διοργάνωσης.

12:00-17:45 Έναρξη Λαμπαδηδρομίας. Διέλευση της Φλόγας από δεκαπέντε περιοχές Δήμων της Μαραθώνιας διαδρομής και των παράλληλων Δρόμων του αγωνιστικού προγράμματος, σε κεντρικά σημεία των οποίων τελούνται εκδηλώσεις υποδοχής της.

18:00 Υποδοχή της Φλόγας από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη, μέλος της Επιτίμου Ο.Ε. της διοργάνωσης στον Λευκό Πύργο Θεσσαλονίκης, κοινό σημείο τερματισμού όλων των Δρόμων του αγωνιστικού προγράμματος. Τελετή διάρκειας 20’.

Η Αλεξάνδρειος Φλόγα θα ζεσταίνει τις καρδιές θεατών και αθλητών μέχρι τον τερματισμό όλων των συμμετεχόντων δρομέων, την Κυριακή 5 Απριλίου 2015.

Ε . Εκδήλωση για την τίμηση και βράβευση των συντελεστών του επετειακού 10ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» στο επίσημο ξενοδοχείο της διοργάνωσης GRAND HOTEL PALACE , σε συνεργασία με Θεσμικούς Φορείς-Υποστηρικτές της, τον Μάιο 2015.